Kendős Merkel-kép miatt magyarázkodik a német tévé

2015.10.06. 23:55

A muzulmán nők jellegzetes viseletében, a hajat és nyakat elfedő kendőben ábrázolta az ARD német közszolgálati tévécsatorna Angela Merkel kancellárt az egyik fotóján. A fotó nem igazi, grafikusok készítették. A csatorna magyarázkodásra kényszerült a kép miatt.

Az ARD német közszolgálati televíziócsatorna visszautasítja, hogy iszlámellenes propagandát közvetített azzal, hogy egy grafikusok által összeállított képen hajat és nyakat eltakaró muzulmán női fejkendőben ábrázolta Angela Merkel kancellárt. A kép egy stúdió háttereként jelent meg, az éppen szöveget mondó műsorvezető mögött. A kendős Angela Merkelen kívül a berlini épületek között magasodó minareteket is tettek a montázsra a grafikusok.

Így nézett ki a stúdió, emiatt kényszerült magyarázkodásra az ARDForrás: ARD/Bericht aus Berlin

A csatorna saját Facebook-oldalán kért elnézést azoktól, akiket megsértett a grafika bemutatásával. Szerintük viszont a szatirikus kép bemutatása a nyugati társadalmak fontos eredményei, a szólás- és sajtószabadság miatt egyáltalán nem problémás. A csatorna ezt írta:

A képet azért készítettük el, hogy megragadja a nézők figyelmét.”

Wir freuen uns über die zahlreiche Kritik an unserer Grafik im gestrigen Bericht aus Berlin und bedauern sehr, dass...

Posted by Bericht aus Berlin on 2015. október 5.

A vitához hozzászólók egy része szintén a szólásszabadság elveire hivatkozva megvédte a csatorna álláspontját, sokan viszont azt állították, hogy a kép uszító és iszlámellenes. 

Többen megjegyezték azt is, hogy Merkelt ábrázolták már korábban is muszlim kendőben: az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen, azaz a Pegida nevű, bevándorlásellenes mozgalom tüntetésein jelentek meg ilyen képek. 

Pegida-tüntetés NémetországbanForrás: MTI/AP/Jens Meyer

Ráadásul a Pegida hétfő esti drezdai tüntetésén ismét sok ezren, az MTI által közölt becslések szerint tízezren vettek részt.

Angela Merkelnek ráadásul a közhangulat megváltozásával is szembe kell néznie. A Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről szeptember 5-re virradóra hozott döntést kezdetben a németek kétharmada tartotta helyesnek. A GfK kutatóintézet felmérése alapján viszont megváltozott a társadalmi légkör.

Ma már a lakosság 59 százaléka hibának tartja a döntést.

A hangulat megváltozása látszik a pártpreferenciák alakulásán is. Az Angela Merkel vezette Német Kereszténydemokrata Unió támogatottsága 40 százalék alá zuhant – derült ki az INSA legfrissebb felméréséből. A menekültválság az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak pártnak használt, akik most már hat százalékon állnak.

Ők már be is jutnának a német parlamentbe.

Angela Merkel viszont a napokban többször is kijelentette, hogy ma is ugyanúgy határozna, mint szeptemberben, mikor beengedte a Magyarországról induló menekülteket.

A kancellár egyébként magához vonta a német menekültpolitika irányítását. Az MTI egy kedden nyilvánosságra került előterjesztésre hivatkozva azt írja, hogy a kancellár hivatalából irányítják majd a menekültválság kezelését, és meghatározatlan ideig valamennyi kormányülésen napirendre veszik a témát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK