Ha kérik, Irakot is bombáznák az oroszok

Szíria, kormánypárti tüntetés Damaszkuszban, Bassár el-Aszad mellett tüntető tömeg Orosz, Kínai zászlókkal
Vágólapra másolva!
Harcedzett orosz önkéntesek mennek Szíriába, hogy segítsék az Iszlám Állam ellen küzdő kormánycsapatokat – erről beszélt hétfőn egy orosz politikus, aki kedden már finomított a nyilatkozatán. A szeptember végén megkezdett légicsapásokat azonban Irakra is kiterjesztenék az oroszok, ha ezt Bagdad kéri. A NATO viszont aggódik, hogy az orosz repülők nem véletlenül sértik meg a török légteret.
Vágólapra másolva!

Harcedzett, az ukrajnai harcokban is részt vett orosz önkéntesek mennek Szíriába, hogy csatlakozzanak a Bassár el-Aszad elnök mellett harcoló csapatokhoz – mondta hétfőn az Interfax hírügynökségnek az orosz parlament védelmi bizottságának vezetője.

Vladimir Komojedov úgy fogalmazott, hogy ezek a csoportok a szír hadsereg harcoló alakulataiban fognak szolgálni, és azt is hozzátette, hogy az "önkéntesek" pénzt kapnak ezért. A New York Post a saját forrásaira hivatkozva azt írta, hogy

naponta körülbelül 50 dollárnak megfelelő összeget keresnek majd az orosz önkéntesek.

Kormánypárti és oroszbarát tüntetés Damaszkuszban Forrás: AFP

Komojedov azonban kedden a RIA Novosti hírügynökségnek már úgy fogalmazott, hogy

A Kreml is úgy nyilatkozott korábban, hogy nem akar szárazföldi erőket küldeni az országba, hanem légicsapásokkal támogatná a szír erők harcát az Iszlám Állam fegyveresei ellen.

Irakban nem, Törökországban már jártak

Valentyina Matvijenko, az orosz parlament felsőházának elnöke kedden kijelentette, hogy

Oroszország kész megfontolni, hogy a szíriai légicsapásokat kiterjessze Irakra,

ha erre a bagdadi kormány hivatalosan kéri. Ilyen kérés azonban eddig nem érkezett.

Az orosz gépek szeptember 30-a óta bombázzák Szíriában az Iszlám Állam állásait Forrás: AFP/-

A NATO főtitkára kedden azt mondta, kételkedik abban, hogy Oroszország véletlenül sértette meg Törökország légterét a hét végén a szíriai határnál.

Jens Stoltenberg brüsszeli tájékoztatóján azt mondta, hogy az orosz harci repülők nem csupán pár másodpercig voltak a török légtérben, hanem hosszabb ideig, ráadásul az eset kétszer is előfordult. A főtitkár azt is megjegyezte, hogy

amelyet nagyon súlyosnak minősített, és visszautasította Moszkva álláspontját, miszerint nincs jelentősége a légtérsértésnek.

Rendkívüli veszély

Erre reagálva Alekszandr Grusko, Oroszország NATO-nagykövete kedden Brüsszelben azt mondta, hogy

Moszkva szerint szombaton a repülők a légköri viszonyok miatt voltak kénytelenek észak felől visszatérni a támaszpontjukra.

A NATO felszólította Oroszországot, hogy tartózkodjon Törökország – és ezáltal az észak-atlanti szövetség – légterének megsértésétől, és adjon magyarázatot a történtekre. A NATO arra figyelmeztetett, hogy a felelőtlen orosz légtérsértés "rendkívüli veszélyekkel" fenyeget.