Újabb összecsapások robbantak ki Kunduzban

2015.10.06. 14:26

Újabb összecsapások törtek ki kedd reggel a biztonsági erők és a tálibok között az afganisztáni Kunduz városban, amelyet az előző héten rövid időre hatalmukba kerítettek az iszlamista felkelők.

A Tolo News afgán hírügynökség arról számolt be kedden, hogy a hadseregnek egyelőre nem sikerült megtisztítania a lázadóktól a Kabultól északra fekvő nagyvárost. A hírszolgálat tudósítója szerint Kunduz központjában több lakóházban tálib fegyveresek rejtőznek, és onnan lövik a katonákat. Helyi lakosok beszámolója szerint keddre virradóra fegyveresek megtámadták a rendőrség központját és más kormányzati épületeket Kunduz belvárosában, összecsaptak a katonákkal, majd elmenekültek a körzetből.

Megnyitották az utat

Rendőrségi vezetők eközben azt közölték, hogy a biztonsági erők heves harcok után újra megnyitották a Kunduzt Baglán tartománnyal összekötő utat. A körzet felszabadítását célzó harcokban legalább hét tálib fegyveres életét vesztette. Az afgán hadsereg egyelőre nem kommentálta az összecsapásokról szóló jelentéseket.

Forrás: AFP/Noorullah Shirzada

A segítők elmentek

A humanitárius szervezetek a biztonsági helyzet megromlására való tekintettel keddre elhagyták Kunduzt. "Már nem maradtak humanitárius ügynökségek Kunduz városban" - közölte Jens Laerke, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) szóvivője. Jens Laerke elmondta, a piacok többsége nincs nyitva és bezárt a város egyetlen kórháza is, amelyet néhány nappal ezelőtt amerikai légicsapás ért. A bombázás következtében huszonketten életüket vesztették és sokan megsebesültek. Korábbi jelentések szerint a tálib felkelők tüzelőállásokat létesítettek a kórházban, ez azonban egyelőre nem nyert megerősítést.

Egy hete rohanták le a várost

A hivatalos adatok szerint legkevesebb hatezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására amiatt, hogy a tálibok az előző hétfőn lerohanták a 300 ezres lakosú Kunduzt, ahonnan a hadsereg három nappal később kiszorította őket. A brutalitásukról és az iszlám törvények szigorú alkalmazásáról ismert tálibok az Amnesty International jogvédő szervezet szerint néhány napig tartó "rémuralmuk" alatt civileket öltek meg, csoportos nemi erőszakot követtek el és embereket raboltak el a városban. A NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) harcoló alakulatai tavaly év végén vonultak ki Afganisztánból. A dél-ázsiai országban csak egy 13 ezer fős kontingens maradt, amely kiképzi és tanácsokkal látja el az afgán fegyveres erőket.