A horvát elnök szerint országa felkészületlen volt

2015.10.07. 22:15

A horvát elnök szerint országa felkészületlen volt a migráns helyzet kezelésére, a rendszerük összeomlott. 

Felkészületlennek nevezte országát a migránshullám kezelésében Kolinda Grabar-Kitarovic az M1 aktuálisnak adott interjújában. A Horvát Köztársaság elnöke szerint az országának nincs kapacitása ilyen mértékű áradat kezelésére.

Kolinda Grabar-Kitarovic szerint Horvátország felkészületlen voltForrás: AFP/Lana Slivar Dominic

Kolinda Grabar-Kitarovic azt mondta, Magyarország és Horvátország között baráti a viszony, de ezt a migránskérdéssel kapcsolatos retorika némileg veszélybe sodorta. Szerinte azonban ez csak átmeneti állapot. 

Felkészületlenek voltunk erre a helyzetre, bár hónapokkal ezelőtt számítani lehetett a migránshullám elindulására - fogalmazott a köztársasági elnök. Hozzátette, hogy Horvátország szeretne segíteni ezeknek az embereknek, de a menekülteket és migránsokat szét kell választani.

Sok hónapot veszítettünk, elmulasztottunk tárgyalni a szomszédos országokkal, Makedóniával, Szerbiával, Magyarországgal, Szlovéniával, Ausztriával és másokkal - mondta Kolinda Grabar-Kitarovic, aki azt is bevalotta, hogy a rendszer összeomlott, méghozzá néhány órán belül. 

Migránsok a horvátországi Apátiban (Opatovac) felállított fogadótáborban szeptemberbenForrás: MTI/Balogh Zoltán

A horvát elnök szerint a megoldásra kellenne koncentrálni, de Európában jelenleg csak a hatásokat kezelik, ami elválaszt a valós problémától. Úgy vélte, a diplomácián, segélyezésen és egyéb tevékenységeken keresztül, együttműködve Törökországgal és Libanonnal, a gyökerénél kell kezelni a problémát, emellett pedig hosszú távú migránspolitikára van szükség.