Az erős Európa gyengének és tanácstalannak bizonyult

Andrzej Duda (balra) lengyel elnöknek sem tetszenek a kvóták
Vágólapra másolva!
Rosszul kezelte Európa a menekültválságot, de az is rossz volt, hogy a visegrádi országok nem egyhangúlag szavaztak a kvóták kérdésében, mondta szerdán Andrzej Duda lengyel elnök, aki Magyarországot Kelet-Közép-Európa szívének, miniszterelnökét pedig a nehéz idők vezetőjének nevezte.
Vágólapra másolva!

Andrzej Duda a visegrádi négyek államfőinek csütörtöki balatonfüredi csúcstalálkozója előtt adott szerdai interjújában felidézte a szavazást, amikor Lengyelország az Európai Bizottság menekültelosztási terve mellé tette le a voksát.

Andrzej Duda (balra) lengyel elnöknek sem tetszenek a kvóták Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Bírálta a brüsszeli tervet

"Egyfelől igen rossz volt, hogy a visegrádiak nem egyhangúlag szavaztak. Ez az érem egyik oldala. Másfelől nyilvánvaló lett:

nyerhettünk volna, ha együtt tudunk fellépni".

– jelentette ki az elnök, aki bírálta a megszavazott menekültelosztási tervet. "Úgy gondoltam, hogy az Európába megérkezett, a segítségre valóban rászoruló több százezer menekültnek nyújtott azonnali segítségről lesz szó" - mondta.

Európában vezetési válság

"Az erős Európa gyengének és tanácstalannak bizonyult" - értékelte Duda a migrációs válság eddigi kezelését, hozzátéve: Orbán Viktor "felismerte, hogy jelenleg

Európában vezetési válság van,

ezért arra törekszik, hogy megmutassa, ő a nehéz idők vezetője".

Magyarország szerepe jelentős

A lengyel elnök arra a kérdésre válaszolva, hogy a Balti-, az Adriai-, valamint a Fekete-tenger menti államok tengelyében milyen szerep jutna Magyarországnak, így fogalmazott: "Jelentős. Elég rápillantani a térképre. Hiszen Magyarország Kelet-Közép-Európa szíve."