Török rendőrök kocsijuk után kötötték egy kurd holttestét

2015.10.07. 14:33

Török rendőrök a nyakánál fogva az autójuk után kötötték egy kurd lázadó holttestét és végighúzták egy délkelet-törökországi város utcáin, az eset hatalmas felháborodást keltett az országban és világszerte.

Az AFP francia hírügynökség és a The Huffington Post beszámolója szerint a 24 éves Haci Lokman Birlik szombatra virradó éjszaka vesztette életét a rendőrség különleges egységének műveletében Sirnak városban. Holttestét ezután a nyakánál fogva hozzákötötték egy rendőrautó lökhárítójához és végighúzták a kurd többségű város utcáin. A holttest meggyalázásáról videofelvétel is készült, amelyet később közzétettek az interneten. A történtek óriási felháborodást keltettek a közösségi oldalakon és az ellenzéki sajtóban.

A kormánypárti média kezdetben megkérdőjelezte a felvétel hitelességét, később azonban arról írt, hogy a rendőrök így akartak meggyőződni róla, hogy a holttestre nincs pokolgép erősítve.

Rakátavetővel támadt

Ahmet Davutoglu török kormányfő az esettel kapcsolatban kijelentette, a kurd férfi "fegyveres terrorista volt, aki rakétavetővel támadt a biztonsági erőkre, azonban ez semmilyen esetben sem igazolja ezt a bánásmódot". A miniszterelnök elmondta, az ügyben vizsgálatot indítanak. A kurdbarát Népi Demokratikus Párt tudomása szerint Haci Lokman Birliket, aki a Kurdisztáni Munkáspárt nevű kurd lázadószervezet ifjúsági szárnyának volt a tagja, elfogták, majd kivégezték a rendőrök.

"A halottakkal még a primitív törzseknél sem bánnak ilyen módon" - mondta Levent Gök, a balközép ellenzéki Köztársasági Néppárt képviselője.

A katonák megsebesültek, a lázadók meghaltak

Kurd fegyveresek kedd este egy robbanószerrel teli teherautóval nekihajtottak a török biztonsági erők egyik állásának a Törökország délkeleti részén fekvő Van tartományban. Ezután tűzharc kezdődött, amelyben a támadók mindegyike életét vesztette. Az összecsapásban tizennégy katona megsebesült.
Törökországban két hónapja ismét fellángoltak a biztonsági erők és a lázadó Kurdisztáni Munkáspárt fegyveresei közötti összecsapások, s emiatt összeomlottak a kormány és a kurd kisebbség 2012 végén kezdődött béketárgyalásai, amelyek az ország délkeleti részén 1984 óta tartó, mostanáig 40 ezer ember halálát okozó konfliktus lezárását célozták. A felek egymást hibáztatják a harcok felújulásáért.