Angela Merkel zárt ajtók mögött ment neki Orbán Viktornak

ukrán válság, fontos lett kelet-európa, Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár
Brüsszel, 2014. március 20. Az Európai Tanács ülésén Brüsszelben tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár megbeszélést folytat 2014. március 20-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna
Vágólapra másolva!
Élesen kritizálta a menekültválság kezelése miatt az unió keleti tagállamainak vezetőit és különösen Orbán Viktort az Európai Néppárt egy zárt ajtók mögött tartott találkozóján Angela Merkel - írja egy brüsszeli újság. Az EU-s ügyekben jól értesültnek tartott Politico úgy fogalmaz: a német kancellár szerint keresztény, a hidegháborút megélt politikusoknak nem lenne szabad úgy viselkedniük, ahogy többek közt a magyarok teszik.
Vágólapra másolva!

„Igen, segítettünk Magyarországnak, ezért is sokat kritizálnak Németországban. Azért segítettünk, mert úgy gondoltuk, valakinek meg kell mentenie Európa méltóságát” – mondta Angela Merkel német kancellár Strasbourgban az Európai Néppárt (amelynek a Fidesz és Merkel pártja, a CDU is tagja) zárt ajtók mögött tartott találkozóján. A kancellár alig egy órával az Európai Parlamentben megtartott beszéde előtt találkozott a pártcsalád képviselőivel.

Kerítés mögött nőtt fel

A határok lezárása nem megoldás a bevándorlás problémájára a kancellár szerint. „A menekülteket nem lehet kerítésekkel visszatartani. Erről mélységesen meg vagyok győződve, és

– mondta a kancellár. (Angela Merkel Kelet-Németországban nőtt fel és élt a két Németország egyesítéséig.)

Angela Merkel Kelet-Németországban nőtt fel Forrás: Origo

Orbánt különösen támadta

A jelenlévők szerint a kancellár kimondottan érzelmesen beszélt, sokat ostorozta az unió keleti tagállamainak vezetőit, és köztük különösen Orbán Viktor kormányát azért, ahogy a menekültválságot kezelik, derül ki a Politico.eu birtokába jutott hangfelvételből.

Angela Merkel szerint

a kelet-európaiaknak tanulniuk kellett volna a saját történelmükből,

hiszen saját bőrükön tapasztalták meg az elszigeteltséget, írja a lap. Merkelt szomorúsággal tölti el, hogy pont azok hiszik, hogy teljesen kimaradhatnak a globalizáció bizonyos fejleményeiből, akik szerencsésnek mondhatják magukat, amiért megélték a hidegháború végét.

Keresztény alapokról

De nemcsak a közös politikai múlt talajáról támadta a keleti politikusokat, hanem a kereszténység nevében is. Az európai politikusok elveszítik a hitelességüket, ha különbséget tesznek muszlim és keresztény menekültek közt, mondta: „Hogyan védelmezhetnénk a világ keresztényeit, ha azt mondjuk, nem tűrünk meg az országunkban egy muszlimot vagy akár egy mecsetet?

Akik elvi alapon utasítják vissza a menekültek befogadását, azok Merkel szerint veszélyt jelentenek Európára, írja a Politico.eu.

Nemcsak a közös történelmi-politikai múlt, hanem a kereszténység alapjairól támadta a keleti politikusokat Angela Merkel Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

A nyilvánosság előtt visszafogott volt

Angela Merkel a nyilvánosság előtt mindig nagyon kimérten és visszafogottan viselkedik, emlékeztet a lap, az Európai Parlamentben tartott beszéde is ilyen volt. Ott a kancellár az unió tagországainak együttműködését sürgette a határok ellenőrzésében, és azt mondta, el kell kezdeni a problémát a gyökerénél, a háborúk dúlta Közel-Keleten kezelni.

Zárt ajtók mögött viszont nagyon őszintén szokott beszélni: ezt tapasztalhatták meg az Európai Néppárt képviselői, akik részt vettek a szerdai találkozón.