Élesen kritizálta a menekültválság kezelése miatt az unió keleti tagállamainak vezetőit és különösen Orbán Viktort az Európai Néppárt egy zárt ajtók mögött tartott találkozóján Angela Merkel - írja egy brüsszeli újság. Az EU-s ügyekben jól értesültnek tartott Politico úgy fogalmaz: a német kancellár szerint keresztény, a hidegháborút megélt politikusoknak nem lenne szabad úgy viselkedniük, ahogy többek közt a magyarok teszik.

„Igen, segítettünk Magyarországnak, ezért is sokat kritizálnak Németországban. Azért segítettünk, mert úgy gondoltuk, valakinek meg kell mentenie Európa méltóságát” – mondta Angela Merkel német kancellár Strasbourgban az Európai Néppárt (amelynek a Fidesz és Merkel pártja, a CDU is tagja) zárt ajtók mögött tartott találkozóján. A kancellár alig egy órával az Európai Parlamentben megtartott beszéde előtt találkozott a pártcsalád képviselőivel.

Kerítés mögött nőtt fel

A határok lezárása nem megoldás a bevándorlás problémájára a kancellár szerint. „A menekülteket nem lehet kerítésekkel visszatartani. Erről mélységesen meg vagyok győződve, és éppen elég ideig éltem kerítés mögött” – mondta a kancellár. (Angela Merkel Kelet-Németországban nőtt fel és élt a két Németország egyesítéséig.)

Angela Merkel Kelet-Németországban nőtt felForrás: Origo

Orbánt különösen támadta

A jelenlévők szerint a kancellár kimondottan érzelmesen beszélt, sokat ostorozta az unió keleti tagállamainak vezetőit, és köztük különösen Orbán Viktor kormányát azért, ahogy a menekültválságot kezelik, derül ki a Politico.eu birtokába jutott hangfelvételből.

Angela Merkel szerint a kelet-európaiaknak tanulniuk kellett volna a saját történelmükből, hiszen saját bőrükön tapasztalták meg az elszigeteltséget, írja a lap. Merkelt szomorúsággal tölti el, hogy pont azok hiszik, hogy teljesen kimaradhatnak a globalizáció bizonyos fejleményeiből, akik szerencsésnek mondhatják magukat, amiért megélték a hidegháború végét.

Keresztény alapokról

De nemcsak a közös politikai múlt talajáról támadta a keleti politikusokat, hanem a kereszténység nevében is. Az európai politikusok elveszítik a hitelességüket, ha különbséget tesznek muszlim és keresztény menekültek közt, mondta: „Hogyan védelmezhetnénk a világ keresztényeit, ha azt mondjuk, nem tűrünk meg az országunkban egy muszlimot vagy akár egy mecsetet? Ez így nem fog menni.” 

Akik elvi alapon utasítják vissza a menekültek befogadását, azok Merkel szerint veszélyt jelentenek Európára, írja a Politico.eu.

Nemcsak a közös történelmi-politikai múlt, hanem a kereszténység alapjairól támadta a keleti politikusokat Angela MerkelForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

A nyilvánosság előtt visszafogott volt

Angela Merkel a nyilvánosság előtt mindig nagyon kimérten és visszafogottan viselkedik, emlékeztet a lap, az Európai Parlamentben tartott beszéde is ilyen volt. Ott a kancellár az unió tagországainak együttműködését sürgette a határok ellenőrzésében, és azt mondta, el kell kezdeni a problémát a gyökerénél, a háborúk dúlta Közel-Keleten kezelni.

Zárt ajtók mögött viszont nagyon őszintén szokott beszélni: ezt tapasztalhatták meg az Európai Néppárt képviselői, akik részt vettek a szerdai találkozón.