A szaúdi hatóságok által hivatalosan közölt 769-cel szemben több mint ezerkétszáz ember veszthette életét két héttel ezelőtt a mekkai zarándoklaton történt tülekedés során Minában - közölték saját számításaikra alapozott csütörtöki összesítésükben nyugati hírügynökségek.

Az AFP francia hírszolgálat jelentése szerint 1221, az AP amerikai hírügynökség adatai szerint viszont legkevesebb 1399 zarándok halt meg a háddzs (a hagyományos éves muszlim zarándoklat) alatt, szeptember 24-én bekövetkezett minai tragédiában. Mindkét hírügynökség az érintett országok illetékeseinek és állami hírközlő szerveinek közléseire alapozta számításait.

Nemzetközi a lista

A halálos áldozatok között az AFP szerint 464 iráni, 148 egyiptomi és 120 indonéz állampolgár van. Az AP összesítése 18 olyan ország által közölt adatokat tartalmazza, amelynek állampolgárai részt vettek a zarándoklaton.

Mekkai zarándoklatForrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

Az amerikai hírügynökség - az iráni, egyiptomi és indonéz halottakon túl - 99 nigériai, 89 pakisztáni, 81 indiai és 70 mali áldozatról tud. A halottak között vannak továbbá bangladesi, szenegáli, benini, kameruni, etióp, marokkói, algériai, ghánai, kenyai, csádi és török állampolgárok is.

Hibás szervezés

Irán azzal vádolta meg a legfőbb térségbeli riválisának számító Szaúd-Arábiát, hogy a hibás szervezés vezetett a tülekedéshez. Teherán úgy véli, hogy a szaúdi hatóságok megpróbálják kozmetikázni a halottak számára vonatkozó adatokat, iráni számítások szerint ugyanis a halálos áldozatok száma meghaladja a 4700-at. Utóbbi állítását azonban semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá a perzsa állam.