Tizenkilenc menekült már sokat köszönhet Brüsszelnek

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió menekültügyi biztosa személyesen búcsúztatta azt a 19 menekültet, akik elsőként vehetnek részt Brüsszel áthelyezési programjában. 
Vágólapra másolva!

Tizenkilenc eritreai menekült kezdhet új életet Svédországban. Repülőgépük péntek délelőtt szállt fel Olaszországból, ők az elsők, akik részt vesznek az Európai Unió áthelyezési programjában.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Unió menekültügyi biztosa személyesen búcsúztatta az öt nőből és 14 férfiból álló csoportot a római repülőtéren.

Az eritreaiak Észak-Svédországba kerülnek,

először a bodeni regisztrációs központban beadják a menedékkérelmüket, majd Östersund környékére viszik őket egy központba.

Magyarország kimaradna

Az Európai Unió állam-és kormányfői eddig összesen 160 ezer menekült áthelyezéséről döntöttek. Határozatuk szerint az Európai Unió tagállamainak Olaszországból és Görögországból

kötelező kvóták által meghatározott számú menekültet kell befogadniuk.

Az első tervek szerint Magyarországról is elvittek volna 54 ezer embert, de a magyar kormány ezt elutasította, mint ahogy a kötelező kvóták ötletét is.

Pénz helyett juttatás

Az áthelyezés két évet fog igénybe venni, de még nem minden részletét sikerült kidolgozni. Egyelőre az unióban sem tudják, hogyan fogják például azt megakadályozni, hogy a menekültek elhagyják az őket befogadó országot. A tervek között szerepel, hogy az így új otthonba kerülőknek hetente jelentkezniük kell az illetékes hatóságoknál, valamint pénz helyett juttatásokban kapnák a támogatásokat.