Politikai hangulathoz igazodik a DM akciója

Bécs DM
Vágólapra másolva!
Míg Ausztriában a Drogerie Markt boltjaiban nagy plakátok hirdetik, hogy 5-10-20 eurós csomagokkal segíthetnek a vásárlók a menekülteknek, addig Magyarországon csendben és sajtócsindradatta nélkül támogatják a kormánykompatibilis Katolikus Karitászt.
Vágólapra másolva!

Bécsben a DM boltokban nagy plakátok hívják föl a vásárlók figyelmét arra, hogy az üzletlánc segítségével valódi támogatás adható a menekülteknek. Az egyebek mellett kozmetikai és tisztálkodási termékeket forgalmazó áruházlánc 5-10-20 eurós csomagokat állított össze, melyeket a vásárlók megvásárolhatnak és a cég az osztrák Caritas segítségével juttatja el azokat a menekültekhez a határra vagy a különböző táborokba.

Az akció nyolc hete alatt a vásárlók félmillió eurónyi adományt gyűjtöttek

a menekültek számára létfontosságú termékekből: pelenkától fogkeféig és egyéb alapvető tisztálkodási és higéniai termékekig. A kezdeményezés minden várakozáson felül sikeres volt, az együttműködés a vásárlók, a DM és a Caritas között hibátlanul működött, ezért a cég úgy döntött, hogy határozatlan ideig meghosszabítja az akciót Ausztriában.

Látványos és hasznos támogatás Forrás: Origo

Itthon óvatosan

Magyarországon a DM óvatosabb és kormánykonformabb támogatási stratégiát választott. A vásárlók bevonása helyett, a sajtó nyilvánosságát kerülve, közvetlenül adományoztak a Katolikus Karitásznak, így elkerülték, hogy felhívják a figyelmet vásárlóiknál arra, hogy segítenek a menekülteknek, ahogyan a kormány rosszallását sem vonták magukra azzal, hogy a menekültügyben közvetlenül tevékenykedő, ám a kormány jóindulatára és támogatására nem számító civil szervezeteket vonják be az akcióba. A magyarországi DM is folytatni akarja az akciót, ám továbbra sem a menekültek támogatására hívják a vásárlóikat, hanem – 2015 novemberétől –

lehetőséget adnak majd arra, hogy a vevők a Katolikus Karitász tevékenységét támogassák.

Változó hangulatban

Míg Magyarországon a lakosság túlnyomó többsége a menekültek országhatáron kívül tartása mellett van és alapvetően támogatja a kormány politikáját, mely büntetni rendeli a menekülőket a határátlépésért, illetve kerítéssel és egyéb eszközökkel akarja megakadályozni őket abban, hogy Magyarországon lépjék át a vágyott európai határt,

Előre látszik, mi kerül a csomagba Forrás: Origo

Ausztriában továbbra is megengedőbb és befogadóbb a hangulat. A legutóbbi kutatások szerint csekély többségben vannak azok, akik támogatásukról és szolidaritásukról biztosítják a menekülteket. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban jelentősen emelkedett azok száma, akik határozottabb fellépést követelnek a menekültek ellen. A menekültellenes szélsőjobboldali Szabadságpárt felső-ausztriai előretörése, valamint a hétvégi bécsi választásokon várható igen szoros eredmény a kormányzó szociáldemokraták és a Szabadságpárt között azt mutatja, hogy Ausztriában is változóban van a közhangulat. Az üzletlánc akciójának sikere, valamint az, hogy a cég nyilvánosan is vállalja a kiállást a menekültekkel való szolidaritás mellett azt mutatja, hogy Ausztriában a befogadó és szolidáris attitűd széleskörű támogatásra számíthat.