Embercsempész-hálózat bukott le

2015.10.10. 15:54

A spanyol rendőrség őrizetbe vette egy embercsempész-hálózat 89 tagját. A leleplezett csoport kínai és pakisztáni állampolgárokat juttatott el hamis papírokkal például Nagy-Britanniába.

Embercsempész hálózatot göngyölítettek fel Spanyolországban: a rendőrség őrizetbe vette a csoport 89 tagját. A bűnszövetkezet kínai és pakisztáni állampolgárokat juttatott el hamis papírokkal Nagy-Britanniába, Írországba, Kanadába és az Egyesült Államokba.

Fejenként 20 ezer eurós tarifa

A madridi belügyminisztérium közlése szerint a hálózat tranzitpontként használta Spanyolországot: elszállásolták az érkezőket, amíg a hamis utazási papírjaik elkészültek. A csempészek fejenként akár 20 ezer eurót is behajtottak megrendelőiktől - a felét még hazájukban, felét megérkezésük után.

Ha nem tudtak fizetni, úti okmányaikat visszatartották, megfenyegették családtagjaikat. A nyomozás azután indult, hogy spanyolországi repülőtereken több olyan embert is letartóztattak, aki többek között Dél-Koreából, Japánból, Malajziából és Portugáliából származó hamis útlevéllel érkezett az országba.

Félezer menekültet mentettek

A spanyol csendőrség arról is beszámolt szombaton, hogy tengeri szolgálata - amely az Európai Unió Triton elnevezésű mentőművelete keretében az olasz parti őrség hajóival működik együtt - összesen 523 afrikai migránst mentett ki különböző hajókról a Földközi-tengeren, a líbiai partok közelében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK