Hadihajókat vesz Egyiptom a franciáktól

2015.10.10. 16:52

Bár eredetileg Oroszországnak szánták, az ukrán válság miatti diplomáciai feszültségek miatt meghiúsult az üzlet, így most Egyiptom veszi meg a franciáktól a két Mistral hadihajót mintegy egymilliárd euróért.

Egyiptom vásárolja meg az eredetileg Oroszországnak szánt két francia Mistral típusú hadihajót - az erről szóló megállapodást Kairóban írta alá Manuel Valls francia miniszterelnök és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő. A hajókat 2016 márciusában szállíthatják le.

Egymilliárd euró lehett a vételár

A hadihajókért Kairó állítólag 950 millió eurót fizet, jelentős szaúdi támogatással. A katonai helikopterek szállítására alkalmas Mistralokat a 2011-ben aláírt megállapodás ellenére Párizs nem volt hajlandó leszállítani Moszkvának az ukrán válságból fakadó diplomáciai ellentétek miatt.

Egy Mistral-típusú hadihajó 16 helikopter és ezer fős sereg szállítására alkalmasForrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

Orosz sajtóforrások szerint Kairó orosz Ka-52K típusú helikoptereket is vásárol, amelyek eredetileg Moszkva irányítása alatt teljesítettek volna szolgálatot a hadihajókon. A Mistralok 16 helikopter, 50 páncélozott jármű és egy ezer fős sereg szállítására alkalmasak. 

A Mistralok jelentősen megnövelik Egyiptom haderejét: az egyik a Földközi-, a másik pedig a Vörös-tengeren állomásozik majd, hatékony eszközt nyújtván a Sínai-félsziget északi részén, illetve a polgárháborús Líbiával közös határvidéken tevékenykedő dzsihadisták elleni harcban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK