Hat támogatója már van az egységes líbiai kormánynak

2015.10.10. 07:48

Hat nyugati hatalom támogatásáról biztosította közös közleményében a líbiai egységkormányt, amelyet pénteken jelentett be az ENSZ líbiai különmegbízottja. A világszervezet Biztonsági Tanácsa a kabinet mihamarabbi felállását sürgette.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország által szombatra virradó éjjel kiadott közleményben az áll: a nemzetközi közösség kiáll a líbiai kabinet mellett, és "ki fogja rekeszteni azokat, akik nem tartják tiszteletben" az egységkormány felállítására vonatkozó megállapodást.

Várnak a fegyverszállítással

A hat ország egyúttal arra figyelmeztetett, hogy a kormány felállításának halogatása "a líbiai emberek szenvedéseinek meghosszabbításával járna, és a káoszból hasznot húzni akaró terroristáknak kedvezne". A közlemény leszögezte továbbá, hogy fegyvereket csak az ENSZ által javasolt kormány kérésére szabad bevinni Líbiába.

Gyorsan felállíthatják a kormányt

Az ENSZ BT helyi idő szerint pénteken egyhangú nyilatkozatában a kormány mihamarabbi felállását sürgette, és arra szólította fel az összes érdekelt líbiai csoport, hogy mihamarabb léptessék életbe az egységkormány megalakításáról szóló megállapodást. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a nap folyamán gratulált az egyezséghez, és annak mihamarabbi megvalósítását sürgette.

Egyelőre nincs béke LíbiábanForrás: AFP/Abdullah Doma

Hónapokig tárgyaltak

Bernardino León, az ENSZ líbiai különmegbízottja egy nappal korábban közölte, hogy a szembenálló líbiai csoportok képviselői a Marokkóban hónapok óta folyó béketárgyalások során megállapodtak egy nemzeti egységkormány felállításáról. Mindazonáltal a kabinet hivatalba lépéséhez mindkét rivális líbiai parlamentnek is el kell fogadnia azt, az azonban egyelőre nem világos, hogy a fővárost, Tripolit kézben tartó iszlamista fegyveresek által létrehozott, nemzetközileg el nem ismert törvényhozás, az Általános Nemzeti Kongresszus (CGN) is áldását adja-e a kabinetre, jóllehet a kormány soraiban a CGN emberei is ott vannak.

Egy hónapja egyeztek meg

Az egymással harcoló líbiai frakciók egy hónappal ezelőtt jutottak egyezségre a megbékélés főbb kérdéseiről az országban dúló politikai és fegyveres konfliktus lezárását célzó, az ENSZ égisze alatt folyó tárgyalásokon. A líbiai felek - az ENSZ több hónapos közvetítése nyomán - ezt megelőzően júliusban parafáltak egy megbékélési megállapodást Marokkóban, amelyet azonban nem írtak alá az Általános Nemzeti Kongresszus képviselői.