95 áldozata van az ankarai robbantásnak

2015.10.10. 10:32

Robbanás történt a török fővárosban, Ankarában egy béketüntetés gyülekezőhelyén. Az áldozatok száma kilencvenöt, míg a sebesülteké megközelíti a kétszázat. A török kormány terrortámadásnak minősítette az esetet. A török miniszterelnök szerint az elmúlt 3 napban több öngyilkos merénylőt fogtak el Isztambulban és Ankarában.

Robbanás rázta meg szombat délelőtt a török fővárost. Az Ankara egyik közlekedési csomópontjában történt robbanásnak 95 halálos áldozata van. Az ugyancsak hivatalos jelentések szerint a sebesültek száma pedig 186. 

A számokról Mehmet Müezzinoglu egészségügyi miniszter a helyszínen számolt be. A helyszínen 62, kórházba szállítás után pedig további 33 ember halt meg. A sebesültek közül 28-at intenzív osztályon kezelnek. A Guardian az esetről Törökország történelmének legvéresebb merényleteként írt.

A CNN Türk hírtelevízió szerint a robbanás egy, a "békéért és a demokráciáért" elnevezésű menet gyülekezőhelyén történt. A menet résztvevői az ország délkeleti részén a török állam és kurd fegyveresek között zajló konfliktus ellen terveztek tiltakozni. Az alábbi videón látszik a robbanás is:

Török kormányzati tisztviselők terrortámadásnak minősítették a történteket, és közlésük szerint vizsgálják, hogy egy öngyilkos merénylő volt-e az elkövető.

Sebesültek a kettős robbantásos merénylet helyszínénForrás: MTI/EPA/-------------------

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök rendkívüli tanácskozásra összehívta a biztonsági szolgálatok vezetőit, a kormány pedig válságülést tartott. A török miniszterelnök szerint az elmúlt 3 napban több öngyilkos merénylőt fogtak el Isztambulban és Ankarában, kettő közülük szélsőbaloldali párt tagja volt.

Támadás a béke ellen

Az ország egysége és békéje ellen intézett terrortámadásnak nevezte és mélyen elítélte a merényletet Recep Tayyip Erdogan török államfő. Erdogan szolidaritásra és elszántságra szólította fel honfitársait, és azt ígérte, hogy a lehető leggyorsabban felkutatják, bíróság elé állítják az elkövetőket.

Recep Tayyip Erdogan török államfő az egység és a béke elleni támadásról beszéltForrás: AFP/Francois Lenoir

"Bármiben gyökerezzen, bármi legyen az oka, célja vagy neve, elítélünk minden terrorcselekedetet és minden terrorista szervezetet, egyesülnünk kell, hogy szembeszálljunk vele" - hangoztatta a török államfő, aki "felelős viselkedésre" és a terrorizmus elleni állásfoglalásra kért minden török polgárt.

Az államfő megszakította isztambuli látogatását, és visszaindult a fővárosba a merénylet hírére.  Hasonlóképpen tettek az ellenzéki pártok vidéken kampányoló vezetői, a miniszterelnök pedig lemondta a következő három napra tervezett programjait.

Zászlóval letakart testek

A Reuters tudósítója a helyszínen több, zászlókkal letakart holttestet látott és szanaszét heverő, leszakadt testrészeket. A holttesteket még órákkal a robbanás után sem szedték össze - írta a Twitter-oldalán a hírügynökség tudósítója.

Az állami Anadolu hírügynökség szerint egy öngyilkos merénylő követhette el a robbantást, illetve robbantásokat, mert nem egyértelmű a beszámolókból, hogy egy vagy két detonáció volt-e.

A televíziós beszámolók szerint emberek százai voltak a közelben. A felvételeken látszik, hogy a mentők mellett a tüntetésre összegyűlt emberek próbáltak segíteni a sebesültek ellátásában.

Júniusban a délkelet-törökországi Diyarbakir városban, a kurdbarát Demokratikus Néppárt választási nagygyűlésén történt robbanás, amiben két ember életét vesztetteForrás: MTI/EPA/Sedat Suna

Biztos, hogy két pokolgép robbant

Néhány órával a délelőtt tíz óra után történtek után bizonyossá vált, hogy két robbanás volt Ankarában: pár másodperces különbséggel két pokolgép robbant a belvárosban, ahol emberek százai gyülekeztek  a szakszervezetek békefelvonulására, ami az erőszak leállítására szólított fel. A Guardian szerint a detonáció ereje a közeli toronyházakat is megrázta.

Egy sebesültet visznek el a szombati, ankarai robbantásos merénylet helyszínérőlForrás: MTI/AP

A török belügyminisztérium elítélte "a demokrácia és a béke ellen irányuló támadást". A merénylet elkövetőjeként eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett. Az elszabadult indulatokat jelzi, hogy a rendőrök a levegőbe lőttek,  hogy szétoszlassák a merénylet helyszínére igyekvő dühös embereket.

Török rendőrök az áldozatok zászlókkal letakart holtteste mellett a merénylet helyszínénForrás: MTI/AP/Burhan Ozbilici

A Vice tudósítója pedig szemtanúkra hivatkozva arról is beszámolt a Twitteren, hogy a robbanás után a rendőrség könnygázzal oszlatta a tömeget, ami a mentők munkáját is akadályozta.

Selahattin Demirtas, a kurdbarát Népi Demokratikus Párt vezetője rettenetes mészárlásnak és barbár támadásnak nevezte a merényletet.

Eddig 40 ezer halálos áldozat

Július 20-i suruci merénylet után lángoltak fel ismét a biztonsági erők és a lázadó Kurdisztáni Munkáspárt közötti összecsapások, véget vetve a kormány és a kurd kisebbség béketárgyalásainak, amelyek a 30 éve tartó, 40 ezer ember halálát okozó konfliktus lezárását célozták.

Zászlókkal takarták le az áldozatok holttestét a robbantások helyszínénForrás: MTI/EPA

A szíriai határ közelében fekvő Surucban elkövetett, 32 halálos áldozattal járó merényletet az Iszlám Állam nevű dzsihádista szervezet számlájára írták a török hatóságok. A szombati ankarai merénylet három héttel az előrehozott parlamenti választások előtt történt.

Az elmúlt 15 év súlyos törökországi terrorcselekményei:

 • 2001. szeptember 10. - Öngyilkos merénylő robbantott pokolgépet Isztambulban: négyen meghaltak.
 • 2003. november 15. - Isztambulban zsinagógáknál robbant bomba, 25 halott és 300 sérült volt.
 • 2003. november 20. - Isztambulban két robbanás történt: 28 áldozat volt, meghalt a brit főkonzul is.
 • 2004. június 24. - Isztambulban pokolgép robbant egy buszon, négyen meghaltak.
 • 2005. július 2. - Aknát robbantottak egy vonat alatt: öt ember életét vesztette, öten pedig megsérültek.
 • 2005. július 16. - Négy áldozatot követelt egy üdülőhelyen egy minibusz elleni robbantásos merénylet.
 • 2006. június 25. - Egy étteremben bomba robbant. Három turista, köztük egy magyar életét vesztette.
 • 2006. augusztus 28. - Antalyában egy pokolgép 3 ember életét oltotta ki, 20 turista megsebesült.
 • 2006. szeptember 3. - A Cata város egyik teázójában történt detonációban két ember vesztette életét.
 • 2006. szeptember 12. - Diyarbakir városban pokolgépes robbantásban tíz ember életét vesztette.
 • 2007. május 22. - Ankarában egy bevásárlóközpontnál robbant bomba, hat halott, ötven sebesült.
 • 2008. július 27. - Két pokolgép robbant Isztambulban: 17 ember életét vesztette, 115-en megsérültek.
 • 2009. május 4. - Egy esküvőt támadtak meg a kurdok lakta Mardinban: 41 ember halt meg.
 • 2010. szeptember 16. - Robbanás történt egy kisbuszban, legalább nyolcan meghaltak.
 • 2012. augusztus 20. - Pokolgép robbant Gaziantep városában, 9 ember meghalt, 69-en megsérültek.
 • 2013. május 11. - Reyhanliban pokolgépes merényleteket követtek el: 51 halott és 140 sebesült volt.
 • 2015. július 20. - Surucban az Iszlám Állam merénylője robbantott: 33-an meghaltak, százan megsérültek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK