A helyi hatóságok által megbízott munkások fúrásokat végeznek azon a Walbrzych melletti területen, ahol kincsvadászok szerint egy második világháborús páncélvonatot rejt a föld mélye.

Jacek Cichura, a walbrychi önkormányzat vezetője szombaton közölte, hogy a kifúrt vájatokba kamerákat fognak leengedni, hogy képet kapjanak arról, mit rejt a föld mélye. Azt tervezik, hogy csütörtökön beszámolnak eddigi eredményeikről. 

Egy amatőr lengyel és német kincsvadász állítólag saját földradarvizsgálataival megállapította, hogy egy 98 méter hosszú páncélvonat van elásva a földben 8-9 méter mélyen a délnyugat-lengyelországi város közelében. 

A kincsvadászok úgy vélik, hogy a nácik által hátrahagyott szerelvény "csodafegyverek" prototípusait tartalmazhatja. Egy helyi legenda szerint a második világháború végén a visszavonuló nácik arannyal és más, zsidóktól rabolt kincsekkel teli páncélvonatot rejtettek el a környéken.

Tűzszerészek, vegyi és nukleáris szakértők a hónap elején átvizsgálták a növényzettől korábban megtisztított területet, hogy előkészítsék annak biztonságos feltárását.

A páncélvonat 8-9 méter mélyen lehet a föld alatt, úgy vélik, a nácik "csodafegyvereinek" prototípusai is ott vannakForrás: Wikimedia Commons