Merkel nem emel adót a menekültek miatt

MERKEL, Angela
Berlin, 2015. szeptember 10. Angela Merkel német kancellárral (j) készít közös felvételt egy menekült a német szövetségi bevándorlás- és menekültügyi hatóság egyik berlini befogadó állomásán 2015. szeptember 10-én. (MTI/EPA/Bernd von Jutrczenka)
Vágólapra másolva!
A német kancellár kizártnak nevezte, hogy adót emeljenek, vagy új, szolidaritási adót vezessenek be a menekültválság miatt. Angela Merkel viszont kitart amellett, hogy csökkenteni kell a menedékkérők pénzbeni juttatását.
Vágólapra másolva!

Kizárta egy, a menekültválság miatti adóemelés lehetőségét Angela Merkel kancellár. "Szerencsére évek óta jól gazdálkodunk és a gazdasági helyzet jó" - mondta a német kancellár a Bild című lapnak. Ezért Merkel szerint szolidaritási adó sem szükséges a menekültválság finanszírozásához.

Angela Merkel német kancellárral készít közös fotót egy menekült Forrás: MTI/EPA/DPA/Bernd Von Jutrczenka

Merkel szóvivője, Steffen Seibert már szombaton is

cáfolta, hogy a német kormány és az Európai Bizottság egy szolidaritási hozzájárulás bevezetéséről tárgyal.

A kancellár viszont a Bildnek arról is beszélt, hogy a menedékkérőknek - kérelmük elbírálásáig járó - járó pénzbeli juttatások európai összehasonlításban magasak, így "téves ösztönzők" lehetnek.

Novembertől kevesebbet kanának

A tervezett új törvény elutasított menedékjog iránti kérelem esetén csak a feltétlenül szükséges ellátást biztosítja, ami Merkel szerint "ésszerű és vállalható, akkor is, ha valószínűleg újabb alkotmányjogi panasz érkezik ellene". A változás várhatóan novemberben lép életbe.