Ha fél az iskolai lövöldözéstől, vigyen magával fegyvert

Sandy Hook Általános Iskola, iskolai lövöldözés, Newtown,
Vágólapra másolva!
Menzán, osztálytermekben és a könyvtárban is tarthatnak maguknál fegyvert jövő augusztustól a texasi egyetemisták. A szabályozás támogatói szerint így megvédhetik magukat a diákok az egyre szaporodó lövöldözésektől, az amerikai hadsereg veteránja szerint viszont kizárt, hogy valaki éles helyzetben tudja, mit kell tennie. Az egyetemisták vibrátorokkal tiltakoznak. 
Vágólapra másolva!

"Elszigetelt és előzmény nélküli" – az amerikai egyetemek vezetői általában ezekkel a szavakkal szokták megnyugtatni a diákokat, amikor lövöldözés robban ki valamelyik intézményben. Így tett a múlt héten Rita Cheng, az Észak-arizonai Egyetem elnöke is, miután az egyik kollégiumi épületben egy 18 éves egyetemista fegyvert rántott, és egy társát megölte, hármat pedig megsebesített.

Oregonban kilenc emberrel végzett egy ámokfutó diák október elején Forrás: MTI/AP/Roseburg News-Review/Aaron Yost

Azonban az a helyzet, hogy az egyetemi lövöldözések sem nem elszigeteltek, sem nem előzmény nélküliek.

Három év alatt 117 halott

Csak kilenc nappal az arizonai tragédia előtt Christopher Harper-Mercer kilenc emberrel végzett az oregoni Umpqua főiskolán, ahol főleg felnőtteket oktattak.

Az FBI adatai szerint

2010 és 2013 között összesen 39-szer lövöldöztek

amerikai oktatási intézményekben, és ezeknek 117 áldozata volt. Az azóta eltelt két évben a szám jóval magasabb. Ráadásul arányaiban az iskolai tragédiákban halnak meg a legtöbben: a 2007-es virginiai egyetemi mészárlásban 32 diák vesztette életét (a 33. halott az elkövető volt), három éve a Sandy Hook-i általános iskolában pedig 26 emberrel végzett a 20 éves Adam Lanza, aki előtte a családtagjait is lelőtte.

Rendőrök a Sandy Hook-i általános iskola előtt 2012-ben Forrás: MTI/EPA/Jeff Spooner

Obama már tehetetlen

Nem csoda, hogy az Egyesült Államokban egyre gyakrabban teszik fel a kérdést: hogyan lehetne megállítani a szomorú tendenciát?

Barack Obama elnök többször is elítélte a képviselőket,

mert nem tesznek meg többet a fegyvertartás szigorításáért, de a testület republikánus többsége miatt ennél többet nem tehet. A szövetségi államok ezért általában saját hatáskörükben próbálnak választ találni a problémára, de nem mindig úgy, ahogy azt az elnök szeretné.

Nyolc állam engedi

Az Egyesült Államokban nyolc állam – Idaho, Utah, Colorado, Arkansas, Kansas, Mississippi, Oregon és Wisconsin – megengedi a fegyverviselést az oktatási intézményekben. Igaz, csak az első három államban vihetik magukkal a diákok az épületekbe is, a többi helyen az egyetem dönti el, hogy az osztálytermekre, menzákra érvényes-e a szabály.

Obama már nem sokat tehet, legfeljebb felszólalhat a fegyvertartás ellen Forrás: AFP/Mandel Ngan

Ha nem látszik, mehet

Az engedékenyebb államok sorához csatlakozik most Texas, ahol egy nyáron elfogadott – és jövő augusztusban életbe lépő – törvény megengedi a diákoknak, hogy

fegyvert vigyenek magukkal az egyetemi épületekbe, ha nem látható módon hordják.

Tehát 2016-tól akár a menzán, a kollégiumban vagy az osztályteremben is lehet fegyvert hordani.

Persze lehet azt mondani, hogy ez egyébként nem hatalmas változás. A texasi egyetemek területére már eddig is be lehetett vinni fegyvert, csak az épületekbe nem. Kivételek pedig most is lesznek, hiszen az intézmény vezetősége kijelölhet olyan ingatlanokat, ahol tilos lesz a pisztolyviselés. Továbbra is

tiltott helyek lesznek az egyetem területén található bárok

és egészségügyi intézmények. Ezt minden bejárat előtt jelezni kell majd.

Csak 21 év felett

Ráadásul fegyvert egyébként is csak olyan vihet magával, aki betöltötte a 21. életévét, és van engedélye, amihez az állam törvényei szerint néhány órás kiképzésre van szükség.

A magániskolákra pedig nem lesz kötelező a jogszabály,

ők saját hatáskörben dönthetik el, hogy betartják-e. Azaz a hagyományos oktatási intézményekben a tanulók többsége hiába szeretne, nem járkálhat majd felfegyverkezve.

A Sandy Hook-i lövöldözésben általános iskolás gyerekek haltak meg Forrás: AFP/Don Emmert

A hagyományosan konzervatív Texasban rengetegen támogatták az ötletet, de ellenzők is bőven akadtak.

A Texasi Egyetem egyik elismert professzora lemondott a hírre.

Az 1993 óta az intézményben tanító Daniel Hamermesh nyílt levelet küldött az egyetem vezetőjének, amelyben azt írta: a törvény bevezetésével megnő majd a veszélye, hogy egy elégedetlen hallgató tüzet nyit majd a tanteremben – méghozzá az engedéllyel magánál tartott fegyverrel.

A veterán admirális ellenzi

A törvény egyik legnagyobb ellenzője éppen az amerikai haditengerészet volt admirálisa, aki az öbölháborúban és az iraki háborúban is szolgált. William McRaven, aki leszerelése óta a Texasi Egyetem kancellárja, személyesen irányította az Oszama bin Laden elleni akciót.

"Az egész életem a fegyverek körül forgott, vadászként nőttem fel Texasban, 37 évet töltöttem el a hadseregben.

– nyilatkozta a CNN-nek.

William McRaven ellenzi a törvényt Forrás: Wikimedia Commons, U.S. Navy

William McRaven is tagja annak a bizottságnak, amely megpróbálja kidolgozni, hogyan lehetne betartatni a törvényt az egyetemen. Hasonló bizottság minden texasi intézményben alakult, munkájukról jelentést kell készíteniük a kormányzónak. A volt admirális szerint az a legfontosabb, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát a campuson.

Baj lesz, nem megoldás

"Engem már lőttek meg, és tudom, hogyan reagál rá az ember. Ha nem képeztek ki rá, akkor biztosan nem úgy, ahogy elvárják tőled. Ráadásul, ha egy lövöldözés közepén van egy másik fegyveres is, abból inkább baj lesz, mint megoldás" – mondta McRaven.

A törvény pártolói viszont azzal érvelnek, hogy

a megengedő államokban sem történt több lövöldözés, mint ahol teljesen tiltott a fegyverviselés.

Azzal sem értenek egyet, hogy több lesz az öngyilkosság, mivel az adatok szerint az öngyilkosságok 90 százaléka a diákok otthonában történik, nem pedig az egyetem területén.

Eddig áldozat nélkül

Ráadásul – mint a Concealedcampus.org oldalon felsorolt érveik között írják – az elmúlt 20 évben mindössze három alkalommal sült el véletlenül fegyver diák kezében. Kétszer a nem megfelelő tárolás miatt, egyszer pedig azért, mert valaki az új pisztolyával dicsekedett a barátjának. Egyik esetnek sem volt halálos áldozata.

Roseburg lakói gyertyagyújtással emlékeztek az Umpqua főiskola halottaira Forrás: AFP/Getty/Michael Lloyd

Elő a vibrátorokkal

Texasban még egy év van a törvény bevezetéséig, de az ellenzők addig sem hagyják magukat. A Texasi Egyetemen tanulók már most arra készülnek, hogy tiltakozásul a jövő évi tanév első napján

műpéniszeket visznek magukkal a campusra.

"Texas állam törvényhozása a halálos fegyvereket beengedi az osztálytermekbe, egy vibrátorért vagy egy műpéniszért viszont már írásbeli figyelmeztetést adnak" – írták Facebook-oldalukon a tiltakozó megmozdulás szervezői. Szerintük a műpéniszek legalább olyan hatásosak lesznek az esetleges lövöldözések ellen, mint a fegyverek, viszont "sokkal jobban lehet velük szórakozni".