Nem apad a menekülthullám

2015.10.13. 10:28

Nem csökken az érkező menekültek száma, az elmúlt harminchat órában 12 ezernél többen érkeztek Ausztriába Szerbián és Magyarországon keresztül. 

Míg az Európai Unióban a menekültek befogadásáról, illetve a befogadandók számának maximalizálásáról vitáznak, sokan azért indulnak most útnak, mert attól tartanak, hogy a változó politikai klíma miatt tavasztól valóban lezárják a határokat.

Az osztrákok üdvözlik a menekülteketForrás: MTI/EPA/Herbert Pfarrhofer

Építik a táborokat

Egyelőre erről nincs szó, mind Angela Merkel német, mind Werner Faymann osztrák kancellár határozottan kiáll a menekültek befogadása és ellátása mellett, és előbbi a befogadottak számát sem hajlandó maximalizálni.

Ez világos üzenet Ausztria számára is, hogy egyelőre beengedheti a menekülteket, hiszen tovább tudnak utazni Németország irányába, és a két ország között folyamatos az egyeztetés a határok mentén kialakítandó táborok ügyében.

Egyelőre nincs döntés, ám az osztrák hatóságok már korábban megkezdték a táborok létrehozását a közeledő tél és a gyorsan hűvösre forduló idő miatt.

Migránsok a magyar-osztrák határátkelőhely kamionparkolójában kialakított gyűjtőpontonForrás: MTI/Krizsán Csaba

Megnyugtató eredmények

A bécsi választások után valószínűleg újrakezdődik majd a vita arról, hogy Ausztria milyen politikát képviseljen a menekültek ügyében.

A választások eredményeképpen Felső-Ausztriában és Bécsben is meggyengült Néppárt, így az országot irányító koalíció kisebb partnereként vélhetően a korábbinál puhább álláspontot fog képviselni.

Mivel a Szabadságpárt nem tört előre Bécsben, a Néppárt vélhetően belátja, hogy aligha tudja a szélsőjobboldalt jobbról előzni, így elsősorban a jó gazdaságpolitikára és a nyugodt kormányzati együttműködésre fogja helyezni a hangsúlyt.

Menekültszállás OberwartbanFotó: Grimm Balázs - Origo

Többen maradnak

Ausztria menekültügyben továbbra is összeurópai megoldást szorgalmaz, míg rövid távon Németországhoz köti politikai irányvonalát.

Miután az unió nyomására Magyarország egyelőre csak névleg érvényesíti a határok lezárását, a menekültek akadálytalanul jutnak át Ausztria irányába.

Bécsnek jelenleg az a dolga, hogy biztosítsa a zavartalan áthaladásukat, segítséget nyújtson nekik, és felkészüljön arra, hogy télen egyre többen és egyre hosszabb időre rekednek majd Ausztriában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK