Fellázadtak Merkel ellen

MERKEL, Angela
Egyre több kormánypolitikus elégedetlen Merkellel
Vágólapra másolva!
Egy hete annak, hogy a CDU 34 politikusa nyílt levélben fordult Angela Merkelhez annak migránsügyi, úgynevezett „nyitott határok” politikája ellen felszólalva. Mostanra 126 fősre bővült a lista. Ezzel egyidőben egy másik levélben pedig a kancellár menekültpolitikája melletti kiállásra buzdít egy CDU-s politikust. Azt eddig körülbelül 120-an írták alá. 
Vágólapra másolva!

A Bild szerdán arról számolt be, hogy a tüzes tartalmú levélnek mára már 126 aláírója lett, és immáron fajsúlyos politikusok is megjelentek a listán, köztük 38 országgyűlési képviselő.

Egyre több kormánypolitikus elégedetlen Merkellel Forrás: MTI/AP/Michael Sohn

A levél aláíróinak legfontosabb követelése, hogy a biztonságos harmadik országból érkező migránsokat a német menekültügyi eljárásról szóló törvény 18. pontja alapján már a német határon vissza kellene fordítani.

Még csatlakozhatnak

A Bild nem titkolja el, hogy a CDU-ból szerzett információi alapján a folyamatnak ezzel még nincs vége, egyre több politikus csatlakozik majd a tiltakozáshoz. A kormányzó koalíció másik tagja

a CSU már régen hangot adott elégedetlenségének,

sőt Bajország külön intézkedéseket is kilátásba helyezett, amennyiben a szövetségi kormány nem változtat irányvonalán.

Másik levél

Ugyanakkor van egy másik levél is, amelynek aláírói kiállnak a kancellár menekültpolitikája mellett. A Der Tagesspiegel című berlini lap szerint ezt több mint 120-an szignálták. A szögesdrót nem megoldás, és nem új falakra, hanem világszerte nagyobb igazságosságra és több szolidaritásra van szükség – áll a levélben. Ezt a levelet Armin König, a Saar vidéki Illingen polgármestere indította az útjára.

Bírálatok

Mint arról az Origo is beszámolt, a tranzitzónák bevezetése nem oldaná meg a menekülthullám erősödéséből fakadó gondokat, de bizonyos esetekben hatékony megoldás lehet – mondta Angela Merkel egy fórumon. Szerinte az iratok nélkül érkezőket lehetne a határ menti táborokban megállítani.

PEGIDA-tüntetés Németországban Forrás: MTI/AP/Jens Meyer

A pártelnök-kancellárt az utóbbi időben sok bírálat érte megengedő menekültpolitikája miatt. Hétfőn este Drezdában ezrek tüntettek a német menekültpolitika ellen. A kancellár ezért körútra indult, hogy érveljen az álláspontja mellett. Az alsó-szászországi fórum volt a második ilyen rendezvény. A Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati tévé beszámolója szerint a bírálatok özöne ezúttal elmaradt.

Angela Merkel sok tapsot kapott a résztvevőktől.