A 157 000 levélben leadott szavazat megszámolása után kialakult a bécsi önkormányzati választás végeredménye. A szociáldemokraták 39,59 százalékot értek el, a Szabadságpárt 30,7, a Zöldek 11,7 százalékon végeztek. A közgyűlésbe bekerültek néppárti és liberális képviselők is.

A Bécset kormányzó koalíció vélhetően nem fog változni, továbbra is a szociáldemokraták és a Zöldek irányítják majd a várost.

Maria Vassilakou zöldpárti polgármester-helyettes ugyanakkor minden valószínűség szerint elveszíti a pozícióját a bécsi politikai berendezkedés miatt.

Michael Häupl, Bécs szociáldemokrata polgármestere támogatóival ünnepel a választás utánForrás: MTI/AP/Hans Punz

Kívülről beelőznek

A szabályok szerint ugyanis az alpolgármestert a második legnagyobb közgyűlési párt adja, akár része a koalíciónak, akár nem.

Így a következő öt évben az a politikailag furcsa helyzet áll majd elő, hogy Michael Häupl szociáldemokrata polgármester helyettese a legnagyobb politikai ellenfele lesz – a szabadságpárti Johann Gudenus, Heinz-Christian Strache kancellári ambíciókat dédelgető szélsőjobboldali politikus jobb keze és bizalmasa.

Johann Gudenus és Heinz Christian Strache. A koalíción kivülről is keresztbe tehetnekForrás: APA-PictureDesk/Michael Gruber

Kevés hatalom, magas fizetés

Bár a tisztség nem jár valódi hatalommal, szimbolikus jelentőséggel és magas fizetéssel – havi közel 10 000 euróval – azonban igen.

Bár a kampány során a Szabadságpárt azt ígérte, hogy a hatalomra kerülése esetén megszünteti a „felesleges nagyzolásnak” tartott pozíciót, most már fontosnak tartja, hogy „az ellenzéknek is legyen hangja” a városi vezetésben, vezetőjük pedig személyesen akar a „bécsiek ombudsmanjává válni”.

Ellentmondásos figura

Gudenus egyébként meglehetősen ellentmondásos figura, az édesapja bíróság által is elítélt holokauszttagadó, és ő maga is tett súlyosan sértő menekült- és kisebbségellenes kijelentéseket.

A választások utáni első nyilatkozataiban azt mondta, hogy javaslatot fog tenni a koldusok kitiltására a városból, valamint egyenruhás biztonsági szolgálat fölállításra, hogy a „városi huliganizmust” meg lehessen akadályozni. Szavai egyelőre nem váltottak ki jelentős hatást.

Haupl és Strache is elégedett, de nem egyformánForrás: MTI/EPA/Roland Schlager

Keresztbe tehetnek

Bár Gudenusnak nem lesz érdemi befolyása a döntésekre, a Szabadságpárt megakadályozhatja a közgyűlésben a kétharmados többséget igénylő döntéseket, a neki nem tetsző szabályokat pedig az Alkotmánybírósághoz utasíthatja.

Így hiába arattak nem várt arányú győzelmet arattak a szociáldemokraták és marad a koalíció, a Szabadságpárt politikája is megjelenik majd a közgyűlésben és Bécs mindennapjaiban.

Azt majd a következő évek döntik el, hogy a menekültügy politikai napirenden maradása mellett tovább erősödik-e majd a Szabadságpárt Bécsben, és miképpen tudnak élni újdonsült politikai pozícióikkal.