Videón könyörögnek az életükért a túszok

Vágólapra másolva!
Egy videót tettek közé fegyveresek azokról a külföldiekről, akiket még szeptemberben raboltak el egy Fülöp-szigeteki nyaralóhelyről. A szigetország hadserege nem tárgyal a feltételezhetően muszlim szélsőségesekkel.
Vágólapra másolva!

Feltételezett muszlim szélsőségesek videót tettek közzé arról a négy emberről, köztük három külföldi állampolgárról, akiket még szeptemberben raboltak el egy Fülöp-szigeteki üdülőhelyről.

Az interneten kedden késő este megjelent felvételen - amelyre az iszlamista oldalakat monitorozó amerikai SITE központ hívta fel a figyelmet - az emberrablók túszaik szabadon engedéséért cserébe

azt követelik a Fülöp-szigeteki kormánytól, hogy állítsa le a szélsőségesek fellegvárának számító déli országrészben a tüzérségi támadásokat.

A Fülöp-szigeteki hadsereg szerdán közölte, hogy próbálják ellenőrizni a túszokról most először közzétett videó hitelességét, ugyanakkor előrebocsátotta, hogy nem tesz eleget a túszejtők követeléseinek.

Gyakoriak az emberrablások

A délkelet-ázsiai szigetország rendőrsége szeptember 22-én számolt be arról, hogy a Mindanao-szigetcsoport részét képező Samal-szigeten ismeretlen fegyveresek elraboltak egy üdülőhelyről két kanadai állampolgárt, egy norvégot és egy filippínó nőt, majd ismeretlen helyre vitték őket.

A most megjelent felvételen a meggyötört túszok ülnek egy füves tisztáson, mögöttük pedig egy tucatnyi - főleg álarcos - fegyveres áll. Két, az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezettel kapcsolatba hozható fekete zászló is leng a háttérben.

A fegyveresek viszont nem mondták meg, mely szélsőséges csoport tagjai,

de a hatóságok azt gyanítják, hogy az 1991-ben Mindanaón megalapított Abu Sayyaf terrorista szervezeté.

Az emberrablások nem ritkák a Fülöp-szigeteken, múlt héten egy pizzériát üzemeltető olasz misszionáriust raboltak el.