Visszatért az ebola a már gyógyult betegnél

Barca mez, ebola, járvány
Health workers wearing protective suits assist a young patient at the Ebola treatment centre run by French Red Cross in Macenta on November 21, 2014. The World Health Organisation said that 5,420 people have so far died of Ebola across eight countries, out of a total 15,145 cases of infection, since late December 2013. AFP PHOTO/KENZO TRIBOUILLARD
Vágólapra másolva!
Az ebolafertőzés okozta komplikációk miatt került ismét az intenzív osztályra az a skót nővér, aki tavaly betegedett meg Nyugat-Afrikában.
Vágólapra másolva!

Pauline Cafferkey sikeresen meggyógyult tavaly az ebolából – legalábbis azt hitték. Most ugyanis a betegség okozat komplikációk miatt van kritikus állapotban.

A The Guardian beszámolója szerint a nővért skóciai lakhelyéről a londoni Royal Free kórházba szállították. A nő a múlt héten lett ismét beteg, és a családja szerint az orvosok hibája, hogy nem jöttek rá azonnal: az ebola tért vissza nála.

Rossz hír Afrikának, ha gyógyultnak hitt betegeknél is újra megjelenhet a kór Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Romlik az állapota

A kórház csak annyit közölt az állapotáról, hogy az romlott, és most már kritikus.

Korábban is voltak beszámolók arról, hogy a vírus hosszabb ideig életképes marad a gyógyult betegek szemében, és spermában is fertőzésképes marad, Cafferkey az első, akiről biztosan tudni lehet, hogy visszatért nála az ebolafertőzés.

A szakértők azonban nem hiszik, hogy fertőző is, de a közvélemény megnyugtatása érdekében figyelik 58 ember egészségi állapotát, akikkel közvetlen kontaktusba került.