Vulkánként robbannak ki a földből az új iráni rakéták

Iran Tehran Iranian soldiers troop parade MILITARY PARADE army wehicle military wehicle WEAPON MISSILE rocket 
iráni rakéta
TEHRAN, IRAN - SEPTEMBER 22: Iranian troops march during the annual military parade in Tehran marking the anniversary of Iran's war with Iraq, on September 22, 2014. (Fatemeh Bahrami - Anadolu Agency)
Vágólapra másolva!
Most először mutattak be az iráni állami televízióban föld alatti rakétabázist, ahol a legújabb és legfejlettebb fegyvereket tárolják. Ezek a rakéták az iráni katonai vezetők szerint „vulkánként robbannak ki a földből”.
Vágólapra másolva!

A rakétákat az iráni illetékesek szerint akkor vetik majd be, ha „az ellenségek hibát követnének el” – számolt be a brit Guardian, amelynek internetes oldalán megtekinthető a fegyverekről készült videó.

A képeket három nappal az után mutatták be, hogy Irán kipróbálta új nagy hatótávolságú rakétáját, és ezzel az Egyesült Államok véleménye szerint valószínűleg megszegte az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatát.

Rakéták az iraki háború tiszteletére rendezett parádén Forrás: Anadolu Agency/Fatemeh Bahrami

Semmi köze a nukleáris megállapodáshoz

Az iráni parlament egy nappal korábban hagyta jóvá a júliusban kötött nukleáris megállapodást, ennek azonban teheráni illetékesek szerint semmi köze a hadsereghez, különösen a rakétaprogramhoz.

A televízió éppen azért mutatta be a rakétabázist, mert több iráni képviselő bizonyítékot akart arra, hogy az ország haderejét nem gyöngíti meg a nukleáris megállapodás, amelyről egyébként Teherán váltig állítja, hogy kizárólag békés célokat szolgál.

A rakétaprogramnak nincs köze az atommegállapodáshoz Forrás: Anadolu Agency/Fatemeh Bahrami

Rakétákkal tömve

A több száz méter hosszú, tíz méter magas alagút a felvétel tanúsága szerint tömve van rakétákkal és egyéb felszereléssel, és több hasonló létesítmény van országszerte 500 méterrel a föld alatt – hangsúlyozta Amir Ali Hadzsizadeh dandártábornok, a forradalmi gárda légvédelmi hadosztályának parancsnoka.

A bázisok megtalálhatóak minden olyan tartományban és városban, ahol magas hegyek találhatóak, tette hozzá, és készek a kilövésre, ha arra Ali Hamenei ajatollah, „a legfőbb parancsok” utasítást ad.

A dandártábornok hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Irán soha nem kezd háborút, de „ha az ellenségeink hibát követnének el, a rakétabázisok vulkánként robbannak ki a földből”.