Jelenlétében mentek neki Merkelnek

German Chancellor Angela Merkel attends the "Future-conference" event of the Christian Democratic Union (CDU) party in Wuppertal,  western Germany, on October 8, 2015. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
Angela Merkel
Vágólapra másolva!
Rendkívül élesen bírálták Angela Merkelt a pártja, a konzervatív CDU egy szerda esti rendezvényén, amelyen a pártelnök-kancellár ismét elutasította a német határok lezárására irányuló követeléseket.
Vágólapra másolva!

A Szászország tartományi Schkeuditzban nagyjából ezer párttag vett részt a CDU fórumán. Egyikük egy transzparenst tartott fel, amelyen az a felirat állt, hogy

"állítsuk meg a menekültkáoszt, őrizzük meg a német kultúrát és értékeket, fosszuk meg trónjától Merkelt"

- számolt be hírportálján a Mitteldeutscher Rundfunk regionális közszolgálati médiatársaság.

Rendkívül élesen bírálták a saját párttársai Angela Merkelt egy szerdai rendezvényen. Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Az egyik felszólaló hangsúlyozta, hogy a lakosság széles rétegei már hallani sem akarják a kancellár sokat idézett állítását, miszerint "sikerülni fog", vagyis Németország sikerrel megbirkózik a menekültválsággal.

Határzárat követeltek

Egy másik felszólaló úgy vélte,

"nemzeti katasztrófa" következik be, ha nem tartóztatják fel a menekültáradatot.


Többen a határok azonnali lezárását követelték. Mások sürgették, hogy a törvényhozás az alaptörvény módosításával hivatalosan rögzítse a befogadható menekültek maximális számát.
Angela Merkel a fórum elején tartott előadásában kiemelte, szerinte kevéssé valószínű, hogy lehetséges volna hatékonyan lezárni Németországot a menedékkérők előtt. Ez

"még egy kerítéssel is nehezen megy"

- mondta a kancellár.

Menedékjog és védelem illeti őket

Hozzátette, hogy a háború vagy üldöztetés, elnyomás elől menekülő emberek közül korlátozás nélkül mindenkit megillet a menedékjog és a védelem. A németországi maradásra nagy eséllyel rendelkező menedékkérők előtt pedig meg kell nyitni a beilleszkedés lehetőségét.
Ugyanakkor a védelemre nem szoruló menedékkérőket vissza kell vezetni hazájukba. "El kell mondanunk, hogy ebben még messze nem vagyunk elég jók" - jegyezte meg Angela Merkel.