Juncker szerint most a tagállamokon a sor

SCHULZ, Martin; JUNCKER, Jean-Claude
Brüsszel, 2015. október 15. Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (j) és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke sajtóértekezletet tart az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója előtt Brüsszelben 2015. október 15-én. A tagországok képviselői a migrációs válság mellett a gazdasági és monetáris unió jövőjéről, valamint a brit uniós tagságról tartandó népszavazásról tanácskoznak. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
A menekültválságról szóló brüsszeli EU-csúcs előtt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke arra figyelmeztette a tagállamokat, hogy most, miután szerinte az EU intézményei már megtették, amit tudtak, a tagállamokon a sor, például abban, hogy betartják pénzügyi vállalásaikat.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió intézményei megtették a szükséges lépéseket, most a tagállamokon a sor a menekültválság ügyében - mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, ahol

az Európai Unió állam-, illetve kormányfői ma tanácskoznak a menekültügy kérdéseiről.

A csúcs előtt a bizottság vezetője Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével egyeztetett, majd közös tájékoztatójukon Juncker azt mondta, fel kell gyorsítani a dublini rendszer reformját. Azt is mondta, a tagállamoknak be kell tartaniuk a szavukat a szeptemberben tett pénzügyi vállalásaikról.

Jean Claude Juncker és Martin Schulz a brüsszeli csúcstalálkozó előtt Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Martin Schulz szintén a tagállamokat sürgette, hogy biztosítsanak pénzt a válságkezelésre. Az nem lehet, hogy a csúcs után a tagállamok vezetői elmondják, hogy "milyen döntést hoztunk, majd ha az nem valósul meg, azt mondják, az EU nem tesz semmit" - állapította meg.

Hajnalig tárgyaltak a törökökkel

Juncker kitért Törökország és az EU bővítési biztosának hajnalig tartó tárgyalására, melynek témája egy közös akcióterv volt. Erről a bizottsági elnök azt mondta, "a helyes irányba" mozdultak el, és jók az esélyek a sikerre. Törökországgal összefüggésben Schulz is intenzív együttműködést sürgetett.