Barack Obama amerikai elnök korábbi terveivel ellentétben 2016 után is katonák ezreit kívánja állomásoztatni Afganisztánban - közölték magas rangú amerikai kormányzati források.

Név nélkül nyilatkozó illetékesek szerint Obama azt tervezi, hogy a következő év nagy részében a jelenlegi 9800 fős szinten tartja az afganisztáni katonai kontingens létszámát, majd 2017-re, második elnöki ciklusa végére 5500-ra csökkenti azt.

Az elnök az AP amerikai hírügynökség értesülései szerint washingtoni idő szerint csütörtök reggel fogja bejelenteni a döntést.

Kunduzért három napig folytak a harcokForrás: AFP/Nasir Waqif

Meggyőzték

A tálibok előretörése, többek között Kunduz szeptember végi elfoglalása bírta rá az elnököt álláspontja megváltoztatására – írta a brit Guardian. A brit lap emlékeztetett arra, hogy ez nem az első alkalom, hogy az Egyesült Államok kénytelen felülvizsgálni a kivonulási stratégiáját a tálibok miatt.

2010-ben még százezer amerikai katona állomásozott Afganisztánban. Obama tavaly még úgy tervezte, hogy 2016 után mindössze ezren maradnak majd, hogy biztosítsák a kabuli nagykövetség biztonságát.

Az NBC News úgy tudja, hogy az 5500 amerikai katona a baglani, a dzsalalabádi és a kandahári bázisokon állomásozik majd.