Uniós csúcs: Törökország a középpontban

Vágólapra másolva!
A csütörtök este kezdődő uniós csúcs résztvevői azt szeretnék, hogy Ankara csatlakozzon egy közös, a menekültválság megoldását célzó akciótervhez, amelynek része az is, hogy engedélyezik az európai segítséget a török partvonalak ellenőrzéséhez.
Vágólapra másolva!

Nem tudjuk megfékezni a menekültáradatot Törökország közreműködése nélkül, jelentette ki csütörtök reggel a német parlamentben Angela Merkel, aki vélhetően az este kezdődő brüsszeli uniós csúcs résztvevőinek üzent ezzel.

Közös erőfeszítésre van szükség

A kancellár már korábban is hangsúlyozta, hogy a menekültválság megoldásához a tagállamok közös erőfeszítésére van szükség, s hogy a megoldásban kulcsszerepe van a saját területén kétmillió szír menekültnek otthont adó Törökországnak.

Európai segítség Ankarának

A 28 európai vezető a brüsszeli ülésen abban reménykedik majd a BBC szerint, hogy a török kormány csatlakozik egy közös akciótervhez, amelynek része, hogy egyrészt

Ankara kapjon nagyobb pénzügyi támogatást

a menekültek ellátására és esetleges visszatérésük támogatására, másrészt engedélyezze az európai segítséget a török partvonalak ellenőrzéséhez és az embercsempészek elleni harchoz.

A török kormány – teszi hozzá a BBC - várhatóan nagyobb nyomást fog gyakorolni Brüsszelre, hogy az európai országok adják meg polgárainak a vízummentes utazás lehetőségét.