Magyarország azt csinál, amit akar

2015.10.16. 11:14

A horvát állampolgárok nyugodtak lehetnek, Zágrábnak van megoldása a menekültválság kezelésére, függetlenül attól, hogy Magyarország mit tervez a határával – mondta Zoran Milanovic horvát miniszterelnök Brüsszelben, az EU-csúcs után.

A kormányfő kijelentette: Horvátországnak van terve, Magyarország pedig „nem lényeges”, ezért azt csinál, amit akar. Az állampolgárok biztonságban vannak, nyugodtan alhatnak, nem áll fenn semmilyen veszély, és ebben a pillanatban ez a legfontosabb”  – hangsúlyozta.

Zoran Milanovic horvát kormányfő és Orbán Viktor az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletén. Középen Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetőjeForrás: MTI/Európai Tanács/Enzo Zucchi

A horvát miniszterelnök arra reagált, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter csütörtökön a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva közölte: ha az Európai Unió nem hoz létre közös határvédelmi egységet a görög schengeni határ biztosítására, akkor Magyarország kész lezárni a saját schengeni határát Horvátországgal.  

Tárgyaltak a katonai erőkről

Zoran Milanovic szerint Magyarország politikája nem talált megértésre az Európai Unióban.
A horvát miniszterelnök beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is az EU-csúcs előtt. Milanovic elmondta: arra jutottak, hogy Magyarország nem küld katonákat a horvát–magyar határra, csak a szerb–magyarra. „A kérdés az, minek oda katonaság, ha ott a fal” – mondta. 

Arra az újságírói kérdésre, hogy mit tesz Horvátország, ha nem irányíthatja többé a magyar határra a migránsokat, Milanovic megismételte korábbi nyilatkozatát, hogy mindenki nyugodt lehet, de a tervekről és a különböző lehetőségekről nem beszélt. Orbán Viktor miniszterelnök péntekre hívta össze Budapesten a nemzetbiztonsági kabinetet, ahol megvitatják a helyzetet, és meghozzák a szükséges döntést a horvát határzár ügyében. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK