Orosz támogatással indult be a szír hadsereg

2015.10.16. 13:59

Az orosz légierő támogatását élvező szíriai kormányhadsereg a felkelők állásait támadta pénteken az észak-szíriai Aleppó közelében – jelentette egy ellenzéki szervezet.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigránscsoport arról számolt be, hogy az ország második legnagyobb városától mintegy tíz kilométerre délre heves összecsapások voltak a szemben álló felek között. A tájékoztatás szerint a kormányerők több települést visszafoglaltak a lázadóktól. A libanoni pánarab al-Majadín televíziós csatorna biztonsági forrásokra hivatkozva arról tájékoztatott, hogy a Bassár el-Aszad elnökhöz hű fegyveres erők Aleppótól délre három frontot nyitottak a felkelők ellen. Katonai források szerint az Aleppó környéki offenzívában Irán és a Hezbollah libanoni síita szervezet által küldött fegyveresek százai vesznek részt. 

Lecsapott az orosz légierő

Az OSDH arról is tájékoztatott, hogy az orosz légierő repülőgépei az elmúlt 24 órában többtucatnyi célpontra mértek csapást a körzetben. Rámi Abder-Rahmán, a londoni székhelyű csoport igazgatója azt közölte, hogy a szíriai kormányhadsereg és az orosz harci gépek által támadott körzet közel fekszik az Aleppót Damaszkusszal összekötő legfőbb autóúthoz. A megosztott Aleppó nyugati részét a hadsereg, a keleti felét pedig a kormány megdöntéséért harcoló lázadók ellenőrzik. 

Területeket foglaltak vissza

Az AFP francia hírügynökség értesülései szerint a kormányerők a néhány nappal ezelőtt megindított szárazföldi offenzívájuk során területeket foglaltak vissza az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyának számító an-Nuszra Fronttól és más lázadócsoportoktól is Homsz, Hama, valamint Aleppó és Latakia tartományban. A Szíriában élő aktivisták széles körű hálózatára, orvosi és katonai forrásokra támaszkodó OSDH szerint a Homsz várostól északra dúló harcokban és orosz légicsapásokban csütörtökön hatvan ember, köztük harminc nő és gyerek vesztette életét.

Az orosz légierő bombázott AleppónálForrás: AFP/Ria Novosti

Oroszország szeptember 30-án indított légi csapásokat Damaszkusz kérésére a polgárháború sújtotta országban, a szíriai kormányerőkkel együttműködve. Nyugati országok azonban aggodalmuknak adtak hangot, amiért az orosz gépek nemcsak az Iszlám Állam nevű dzsihádista szervezet állásait, hanem más lázadócsoportokat is támadtak az ország nyugati részén, köztük mérsékeltként számon tartott erőket is. A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlások hatására polgárháborúba torkolló szíriai konfliktus halálos áldozatainak száma mára meghaladja a 250 ezret.