Lezártuk a horvát zöldhatárt is

Kép leírása:menekült menekültek migráns migránsok horvát zákány
Vágólapra másolva!
Szombat éjféltől már csak a hivatalos határátkelőkön lehet Magyarországra jönni Horvátországból, a zöldhatárt teljes egészében lezárták. Az Origo tudósítói természetesen ott vannak a magyar–horvát határnál. Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György belbiztonsági főtanácsadó éjfél után nem sokkal tartott sajtótájékoztatót.
Vágólapra másolva!

„Bár nem ez a legjobb módszer, de a második számú legjobb megoldásra azért szükség volt” – mondta a miniszterelnök korábbi szavaira utalva Kovács Zoltán a zöldhatár lezárásáról.

Menekültek Zákánynál Fotó: Polyák Attila - Origo

Azért van rés a pajzson

A határátkelők szigorított feltételek mellett egyébként nyitva maradnak – tette hozzá a kormányszóvivő.

Két tranzitzónát is nyitottak, ahol megállapítható a menekültkérelem jogossága. Erre a lépésre azért is szükség volt Kovács Zoltán szerint, mert a brüsszeli EU-csúcs nem jutott dűlőre a külső határok védelme tekintetében. Magyarország ezért tette meg a szükséges lépéseket a schengeni határok, és Európa érdekeinek védelmében – fűzte hozzá a szóvivő.

Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója sajtótájékoztatót tart Röszkén Forrás: MTI/Mohai Balázs

Bakondi György szerint pontosan ugyanazt a határrezsimet vezette be Magyarország, mint a szerb határ esetében. A belbiztonsági főtanácsadó szerint kicsit ellentmondásosak a horvát hírek, ezért még nem tudja, milyen további intézkedéseket kell majd tenni.

Go fast!

Bakondi György elmondta, hogy Röszkénél is ugyanazt a humanitárius módszert alkalmazták az utolsó határátlépőkkel szemben, mint Zákány esetében. Ott is az utolsó járattal érkezőket még átkísérték a határon, nehogy a biztonsági határzár miatt esetleg családok szakadjanak szét – tette hozzá.

Bakondi Görgy egy kérdésre reagálva beszélt arról is, hogy adott esetben a TEK bevetésével is reagálhatnak, ha feszültségek alakulnak ki a horvát zöldhatárnál. Kovács Zoltán szerint a honvédséggel a háttérben felkészültek az országhatár megvédésére.

Zákány, a horvát határ Fotó: Polyák Attila - Origo

Bakondi Görgy szerint az elmúlt napokban Zala megyét érintette leginkább a menekülthelyzet, a másik csomópont a beremendi határátkelő. Eddig tehát Baranya és Zala volt leginkább leterhelve. Kovács Zoltán mindehhez hozzátette, hogy

a válsághelyzet még mindig 6 megyében van érvényben a tömeges migráció miatt.

Az Origo tudósítói Zákányból azt jelentették, hogy az utolsó vonat a horvát oldalon este 11 után megállt, leszálltak róla a menekültek, és felszálltak a magyarországi szerelvényre a zákányi állomáson, hogy folytassák az utat Ausztriába. Őket Csáktornyára szállítják, ahol a tervek szerint közúton és vasúton is átléphetnek majd a másik oldalra.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Zákánynál tudósítóink rengeteg rendőrt láttak, és elmondásuk szerint az emberek békésen szálltak fel a vonatra. Az állomást a határtól elválasztó mezőn is álltak rendőrök, és mutatták az utat a menekülteknek.