A horvát miniszterelnöknek azt mondták, ne építsen kerítést

2015.10.17. 16:13

A horvát miniszterelnöknek az EU-csúcson Németország, Ausztria és Svédország is azt javasolta, hogy ne építsen kerítést az országhatárra. 

- Az EU-csúcson nyíltan megkérdeztem Németországot, Ausztriát és Svédországot, építsen-e Horvátország is falat a határán, és kifejeztem erre való készségünket is, de

azt mondták, ne tegyük - hangsúlyozta Zoran Milanovic újságíróknak nyilatkozva szombaton. A horvát miniszterelnök szerint a kerítésépítés volna a legutolsó megoldás a helyzet kezelésére.

Zoran Milanovic-nak nem javasolták a kerítésépítéstForrás: AFP/Thierry Charlier

A kormányfő arra reagált, hogy Magyarország pénteken éjfélkor lezárta a magyar-horvát zöldhatárt.
Milanovic azt mondta, hogy Szlovéniával értik meg leginkább egymást, mert természetes szövetségesek, ők nem egy zárt világban élnek, akik nem látnak túl a kerítésen.

A horvát miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a magyar kormánynak vannak Horvátországban szövetségesei, akik romboló tevékenységet folytatnak, és káoszt akarnak okozni Horvátországban. Ez Milanovic szerint azonban nem fog bekövetkezni, mert a szlovének mások. 

Kampánytéma lett Magyarország

Horvátországban november 8-án parlamenti választások lesznek, Magyarország pedig kampánytémává vált. A hivatalban lévő szociáldemokrata kormány és annak miniszterelnöke már többször sérelmezte, hogy a magyar kormány jó kapcsolatot ápol a horvát ellenzékkel, a HDZ-vel és az államfővel. 

Kolinda Grabar-Kitarovic a közelmúltban az M1-nek adott interjújában felkészületlennek nevezte országát menekültügyben, a héten pedig arról beszélt, hogy Horvátországnak kerítést kell építenie a határaira, hogy kezelni tudja a menekültválságot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK