Lecsapott a Fülöp-szigetekre a Koppu tájfun

2015.10.18. 07:26

Lecsapott a Fülöp-szigetekre a Koppu tájfun, amely heves széllökések kíséretében érkezett a délkelet-ázsiai ország északi részére.

A helyi meteorológiai intézet beszámolója szerint a trópusi vihar a fővárostól, Manilától 215 kilométerre északkeletre fekvő Casiguran településnél ért partot, óránkénti 215 kilométeres szélrohammal. 

Mintegy 6500 embert kimenekítettek a tájfun útjából - közölte a helyi katasztrófavédelem. A szélvihar keltette heves esőzések miatt a térségben számtalan földcsuszamlás volt, amelyek sárlavinával árasztották el és tették használhatatlanná az utakat. 

A Haiyan tájfun volt minden idők legpusztítóbb viharaForrás: AFP/Odd Andersen

Manila egyelőre megmenekült

Manilát egyelőre nem érte el a Koppu tájfun, de az időjárási előrejelzések szerint a szigetország délebbre fekvő régióban még pusztíthat a vad szél és a heves esőzés. 

A Fülöp-szigetek térségén évente átlagosan húsz tájfun söpör végig. Két évvel ezelőtt minden idők legpusztítóbb vihara csapott le a szigetországra, a 2013. novemberi Haiyan tájfunnak 7350 halálos vagy eltűnt áldozata volt, s több mint 4 millióan maradtak fedél nélkül, vagy megrongálódott a házuk.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK