Menekültpolitikája miatt támadták meg a kölni polgármester-jelöltet

köln késelés
Köln, 2015. október 17. A Henriette Reker kölni polgármesterjelölt ellen elkövetett késeléses támadás helyén az áldozat választási plakátjai 2015. október 17-én, egy nappal a választás előtt. A független jelöltként induló Reker súlyos sérülést szenvedett a nyakán. (MTI/EPA/Federico Gambarini)
Vágólapra másolva!
Rendben elkezdődött vasárnap reggel a választás Kölnben annak ellenére, hogy szombaton késsel megtámadták a legesélyesebb jelöltet. Henriette Rekert menekültbarát politikája miatt szúrta meg a támadó.
Vágólapra másolva!

A kölni önkormányzat adatai szerint 11 óráig a választásra jogosultak 7,8 százaléka adta le szavazatát. A közvélemény-kutatások szerint a három párt által támogatott, de függetlenként induló Henriette Reker és a szociáldemokrata Jochen Ott között dől majd el a verseny.

A támadás helyszíne Forrás: MTI/EPA/DPA/Federico Gambarini

Az intenzíven fekszik

Reker a kölni egyetemi klinika intenzív osztályán fekszik, mert szombaton nyakon szúrta egy támadó egy vadászkéssel.

Az állapota stabil, és az önkormányzat lehetővé teszi, hogy a betegágyban is leadhassa a voksát.

A támadót a helyszínen elfogták. A rendőrség megerősítette, hogy a 44 éves munkanélküli festőt feldühítette Reker menekültbarát politikája – írta internetes oldalán a Deutsche Welle.

A nyomozók szerint nem kizárható, hogy a férfinak mentális problémái is vannak.

Lehet, hogy mentális problémái is vannak a támadónak Forrás: MTI/EPA/DPA/Federico Gambarini

Szolidaritási tüntetés

Több lap vasárnap arról írt, hogy a férfinak vannak kapcsolatai a szélsőjobboldali szubkultúrával, és még a kilencvenes évek elején egy igen agresszív, időközben betiltott neonáci párt aktivistája volt.

Az utóbbi időben a hatóságok az interneten írt idegenellenes kommentárjai, bejegyzései révén figyeltek fel rá – számolt be az MTI.

Berlinben és Kölnben szombaton több ezer ember tartott gyertyás felvonulást az idegengyűlölet ellen.

Különböző pártokhoz tartozó politikusok együtt tiltakoztak az erőszak ellen Forrás: MTI/EPA/DPA/Oliver Berg