Már kilenc halálos áldozata van a Koppu tájfunnak

Koppu tájfun Fülöp-szigetek
Vágólapra másolva!
Már kilenc halálos áldozata van a Fülöp-szigeten tomboló Koppu tájfunnak. A heves esőzések miatt a folyók kiléptek a medrükből, kilenc tartományban nincs áram és tucatnyi légi járatot töröltek.
Vágólapra másolva!

Már legalább kilenc halálos áldozata van a Koppu tájfunnak a Fülöp-szigeteken, két ember eltűnt - közölték hétfőn a hatóságok.

Már kilenc áldozata van a Koppu tájfunnak Forrás: AP/Bullit Marquez

A parti őrség beszámolója szerint egy kishajó 36 utassal és 5 főnyi személyzettel a fedélzetén került bajba a szigetország középső részén, miközben Guimaras tartományba tartott. Harminckét embert sikerült kimenteni, de

heten meghaltak, köztük egy 6 és egy 9 éves gyerek,

valamint a személyzet két tagja.

Áradások és áramszünet

A trópusi vihar, amely vasárnap hajnalban csapott le a Fülöp-szigetekre, igen lassan halad. Jelenleg Ilocos Norte tartományban tombol óránkénti 120-150 kilométeres sebességű szél és heves esőzések kíséretében. Nueva Ecija tartományban kiléptek medrükből a folyók, az árvíz miatt sok helyütt az emberek házaik tetejére menekültek.

Nigel Lontoc, a polgári védelem képviselője elmondta, hogy a rizstermesztéséről ismert, a Fülöp-szigetek legnagyobb szigetén elhelyezkedő tartományban

Egy helybeli, Erwin Jacinto elmondta, hogy az ár mocsárrá változtatta a farmját. Ő és tucatnyi falubeli egy magasan álló hídon talált menedéket, az emberek ott aludtak éjszaka is a víz elől elmenekített állataikkal együtt.

A Koppu tájfun fákat, villanyoszlopokat döntött ki útja során, kilenc tartományban nincs áram. A hatóságok tucatnyi légi járatot töröltek, sok iskolában nem volt tanítás hétfőn.

Helyiek gázolnak a derékig érő vízben a Manilától északra fekvő Zaragosában Forrás: AP/Bullit Marquez

A fővárosban, Manilában egy tinédzsert a letört faág csapott agyon, ugyanitt négy másik ember megsérült. Az északnyugatabbra fekvő Subicban leomlott egy betonfal, egy 62 éves nő meghalt, férje megsérült.

Évente átlagosan húsz tájfun

Idén ez volt a tizenkettedik trópusi vihar. A Fülöp-szigetek térségén évente átlagosan húsz tájfun söpör végig. Két évvel ezelőtt minden idők legpusztítóbb vihara csapott le a szigetországra, a 2013 novemberi Haiyan tájfunnak 7300 halálos vagy eltűnt áldozata volt, és több mint 4 millió azoknak a száma, akik fedél nélkül maradtak, vagy megrongálódott a házuk.