Légicsapás végzett az al-Kaida egyik vezetőjével Szíriában

2015.10.19. 09:57

Az al-Kaida veterán tagjaiból álló Horoszán csoport legmagasabb rangú vezetője halt meg egy amerikai légicsapásban Szíriában. Szanafi en-Naszr feladata a pénzszerzés volt, de a támadások tervezésében is részt vett.

Amerikai légicsapásban meghalt Szíria északnyugati részén az al-Kaida terrorhálózat veterán tagjaiból álló Horászán csoport legmagasabb rangú vezetője - jelentette be vasárnap este az amerikai védelmi minisztérium. 

Az Abdel-Mohszen Abdallah Ibráhím es-Sareih, vagy más néven Szanafi en-Naszr, halálát okozó légicsapás október 15-én történt. 

Ez súlyos csapás a Horászán csoportra, amely rendszeresen indít támadásokat az USA és szövetségesei ellen, és annak ismételt bizonyítéka, hogy utolérjük azokat, akik ártani akarnak nekünk - írta közleményében a Pentagon.

En-Naszr tapasztalt dzsihadista volt, akinek elsősorban a pénzszerzés volt a feladata a szervezetben. Régebben a Perzsa-öböl országaiban gyűjtött pénzt az iraki lázadók számára, az utóbbi időben pedig Pakisztánban a Szíriában harcoló lázadók számára.

Ő szervezte az al-Kaida újoncainak útját Pakisztánból Törökországon át Szíriába, és

részt vett az al-Kaida nyugati országok ellen irányuló műveleteinek tervezésében. A Horászán csoportnak ő már az ötödik magas rangú tagja, akivel az utóbbi négy hónapban végeztek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK