A mexikói hatóságok hat embert tartóztattak le, akik segíthették az ország legkeresettebb drogbárójának szökését. Joaquín Guzmán az ország legszigorúbban őrzött börtönéből lógott meg.

A mexikói hatóságok letartóztattak hat embert, akik megszervezték Joaquín Guzmán hírhedt drogbáró szökését a börtönből.

Arely Gómez mexikói főügyész közölte szerdán, hogy
a szökés értelmi szerzője a Guzmánt képviselő jogi csoport egyik tagja volt,akinek bejárása volt a börtönbe, és lehetősége nyílt arra, hogy értesítse a drogbárót a szöktetés előkészületeiről. Ő tolmácsolta a drogbáró utasításait a szökést előkészítő személyeknek, és pénzelte is őket.

Guzmánt tavaly februárban fogták elForrás: AFP/Alfredo Estrella

A letartóztatottak között van a drogbáró sógora, aki feltehetően felügyelte a másfél kilométer hosszú alagút építését, amelyen át megszökött Guzmán, és megszervezte a drogbáró elszállítását a börtönből. Elfogtak egy embert, aki megvásárolta azt a telket, ahol az alagút kijárata volt, illetve egy pilótát is letartóztattak.

Egy alagúton menekült

Az ország első számú drogbáróját, az El Chapo, vagyis a Köpcös néven ismert Joaquín Guzmánt, tavaly februárban fogták el.
A Sinaloa kartell vezetőjét a legszigorúbban őrzött mexikói börtönben, a fővárosi Altiplanóban tartották fogva.Guzmán innen szökött meg július 11-én egy másfél kilométer hosszú alagúton át, amelynek bejárata börtöncellájában, a tusoló alatt kezdődött.

Az 1,7 méter magas, 80 centiméter széles, elektromos világítással, valamint szellőzőrendszerrel ellátott alagút építésekor a földet sínen közlekedő motoros kocsival szállították el a járatból.

Két államban is keresik

Arely Gómez megerősítette, hogy a szökés után a drogbáró a fővárostól északra fekvő Querétaro városba hajtott, ahonnan kisrepülőgéppel a fellegvárának tartott nyugat-mexikói Sinaloa állam hegyvidékére szállították.

A szökéssel összefüggésben eddig a börtönhatóságok 23 alkalmazottját vették őrizetbe.
A Guzmán elleni hajtóvadászat az elmúlt hetekben Sinaloára és a vele szomszédos Durango államokra összpontosult.Olyan hírek láttak napvilágot, hogy Guzmán menekülés közben láb- és fejsérülést szenvedett.