Letartóztatták a szökött drogbáró segítőit

Elfogták el Chapo Guzmant a régóta keresett mexikói drogbárót
Mexican drug trafficker Joaquin Guzman Loera aka "el Chapo Guzman" (C), is escorted by marines as he is presented to the press on February 22, 2014 in Mexico City. The Sinaloa cartel leader - the most wanted by US and Mexican anti-drug agencies - was arrested early this morning by Mexican marines at a resort in Mazatlan, northern Mexico. AFP PHOTO/Alfredo Estrella
Vágólapra másolva!
A mexikói hatóságok hat embert tartóztattak le, akik segíthették az ország legkeresettebb drogbárójának szökését. Joaquín Guzmán az ország legszigorúbban őrzött börtönéből lógott meg.
Vágólapra másolva!

A mexikói hatóságok letartóztattak hat embert, akik megszervezték Joaquín Guzmán hírhedt drogbáró szökését a börtönből.

Arely Gómez mexikói főügyész közölte szerdán, hogy

akinek bejárása volt a börtönbe, és lehetősége nyílt arra, hogy értesítse a drogbárót a szöktetés előkészületeiről. Ő tolmácsolta a drogbáró utasításait a szökést előkészítő személyeknek, és pénzelte is őket.

Guzmánt tavaly februárban fogták el Forrás: AFP/Alfredo Estrella

A letartóztatottak között van a drogbáró sógora, aki feltehetően felügyelte a másfél kilométer hosszú alagút építését, amelyen át megszökött Guzmán, és megszervezte a drogbáró elszállítását a börtönből. Elfogtak egy embert, aki megvásárolta azt a telket, ahol az alagút kijárata volt, illetve egy pilótát is letartóztattak.

Egy alagúton menekült

Az ország első számú drogbáróját, az El Chapo, vagyis a Köpcös néven ismert Joaquín Guzmánt, tavaly februárban fogták el.

A Sinaloa kartell vezetőjét a legszigorúbban őrzött mexikói börtönben, a fővárosi Altiplanóban tartották fogva.

Guzmán innen szökött meg július 11-én egy másfél kilométer hosszú alagúton át, amelynek bejárata börtöncellájában, a tusoló alatt kezdődött.

Az 1,7 méter magas, 80 centiméter széles, elektromos világítással, valamint szellőzőrendszerrel ellátott alagút építésekor a földet sínen közlekedő motoros kocsival szállították el a járatból.

Két államban is keresik

Arely Gómez megerősítette, hogy a szökés után a drogbáró a fővárostól északra fekvő Querétaro városba hajtott, ahonnan kisrepülőgéppel a fellegvárának tartott nyugat-mexikói Sinaloa állam hegyvidékére szállították.

A szökéssel összefüggésben eddig a börtönhatóságok 23 alkalmazottját vették őrizetbe.

A Guzmán elleni hajtóvadászat az elmúlt hetekben Sinaloára és a vele szomszédos Durango államokra összpontosult.

Olyan hírek láttak napvilágot, hogy Guzmán menekülés közben láb- és fejsérülést szenvedett.