Putyin szerint megkezdődik az adatcsere a Pentagonnal

ASZAD, Bassár el-; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2015. október 21. 2015. október 21-én közreadott képen Bassár el-Aszad szíriai államfőt (b) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnök a moszkvai Kremlben október 20-án. Aszad munkalátogatásra érkezett az orosz fővárosba, ahol a szíriai helyzetről és az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet elleni hadműveletekről tárgyalt Putyinnal. (MTI/EPA/Pool/Ria Novosztyi/Kreml/Alekszej Druzsinyin)
Vágólapra másolva!
Rövidesen megkezdődik a katonai adatok cseréje Oroszország és az Egyesült Államok, valamint szövetségeseik katonai illetékesei között az Iszlám Állam szíriai pozícióiról - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök.
Vágólapra másolva!

Az egyeztetés folyamatban van erről, és közel állnak hozzá - mondta csütörtökön Szocsiban, az úgynevezett Valdaj-csoport tanácskozásán, amelyen bel- és külföldi politikai szakértők és üzletemberek vettek részt. Az adatcserét Moszkva hetek óta szorgalmazza.

Az elnök hangsúlyozta: a Szíriában végrehajtott orosz katonai fellépés segít Damaszkusznak abban, hogy politikai megoldást találjon a válságra.

Nem csak az iszlamistákkal van baj

Putyin azt is szükségesnek tartja, hogy a szíriai vezetés felvegye a kapcsolatot azokkal az ellenzéki erőkkel, amelyek készek a párbeszédre és arra, hogy a kormányhadsereg és a kurdok egyesítsék erőiket. Elismerte ugyanakkor, hogy nem csak az iszlamista szélsőségesek, hanem részben a belső szíriai feszültségek is felelősek a válságért.

Bassár el-Aszad szíriai államfőt fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnök a moszkvai Kremlben október 20-án. Forrás: MTI/EPA/RIA NOVOSTI/POOL/Alekszej Druzsinyin

Putyin a hallgatóság előtt kijelentette: "fellebbenti egy kicsit a fátylat a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel tartott tárgyalásairól".

Elmondta: feltette a szíriai elnöknek a kérdést, hogy miként tekintene egy olyan fegyveres ellenzéki erőre, amely ténylegesen kész harcolni az Iszlám Állam ellen, és Oroszországtól ugyanolyan támogatást kapna, mint a kormányerők. A válasz az volt, hogy "pozitívan tekintene rá".