Ellenszenves, nő és Clinton is, de akkor is ő lesz az elnökjelölt

Hillary Clinton
SAN ANTONIO, TX - OCTOBER 15: Democratic U.S. presidential hopeful Hillary Clinton speaks at a "Latinos for Hillary" grassroots event October 15, 2015 in San Antonio, Texas. The event was part of the campaign's ongoing effort to build an organization outside of the four early states and work hard for every vote. Erich Schlegel/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Egyre biztosabb, hogy Hillary Clinton lesz a demokraták jelöltje a 2016-os elnökválasztáson, de ez inkább a megfelelő ellenfelek hiányának, mint népszerűségének köszönhető. A volt külügyminiszter kampányát botrányok sora kíséri. Ha még ez sem lenne elég, ott az örök kérdés: lehet-e nő az Egyesült Államok elnöke, és mit szól ehhez Bill Clinton?
Vágólapra másolva!

Van, aki rosszindulatúnak tartja, mások szerint ellenszenves, ráadásul nő is. Egy dolog azonban biztos:

jelenleg ő a legesélyesebb

arra, hogy jövőre győzelemre vezesse az amerikai Demokrata Pártot.

Áprilisban jelentette be, hogy indul az elnökjelöltségért Forrás: AFP/Erich Schlegel

Obama már legyőzte

„Az amerikaiaknak bajnokra van szükségük, és én akarok lenni az a bajnok” – ezzel a mondattal jelentette be áprilisban Hillary Clinton, hogy indul az elnökjelöltségért. Bill Clinton felesége nem először próbálkozik:

2008-ban szoros versenyben maradt alul Barack Obama szenátorral szemben.

A végkifejletet mindenki tudja: Obama a második ciklusának a végét tölti, és most eljött az idő, hogy megválasszák az utódját.

Jó rivális, az nincs

Míg a republikánusok soraiban Donald Trump jelöltsége borzolja a kedélyeket, a demokratáknál az a kérdés, hogy valóban Hillary Clinton-e a megfelelő személy arra, hogy a Fehér Házba segítse a demokratákat. A pártban mindenki tisztában van azzal, hogy

a botrányok jelentősen csökkentették az egykori külügyminiszter esélyeit,

a gond ott kezdődik, hogy még ennek ellenére is ő a legesélyesebb jelölt. Ennek oka a megfelelő rivális hiánya.

Külügyminiszterként 2011-ben járt Budapesten Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

De ki az a Bernie Sanders?

A demokrata párt második legesélyesebb elnökjelöltje Bernie Sanders vermonti szenátor. A világ többi részén meglehetősen ismeretlenül cseng a neve, nem úgy, mint Joe Biden jelenlegi alelnöké, aki annak ellenére volt harmadik a népszerűségi listán, hogy nem lehetett tudni, indul-e. Támogatóinak végül szerdán csalódniuk kellett, Biden bejelentette, hogy

nem indul a posztért.

A 73 éves politikus döntését azzal indokolta, hogy a családja még nem tette túl magát a fia, Beau Biden májusi halálán.

Eljött az ideje?

Hillary Clinton így joggal érezheti, hogy eljött az ő ideje, ezzel pedig az ellenfelei is tisztában vannak. A republikánus pártban már hónapokkal ezelőtt beindult a gépezet, amelynek célja: meggyőzni a választókat arról, hogy

a volt first lady nem alkalmas

arra, hogy az országot vezesse.

Obama 2008-ban legyőzte Hillaryt a párton belül. Cserébe külügyminiszterré tette Forrás: AFP/Jewel Samad

Az e-mail-botrány

Botrányért nem kellett messzire menniük, Hillary tálcán kínálta a lehetőséget, amikor kiderült, hogy külügyminiszterként

a saját e-mail-címéről, nem pedig a kormány hivatalos szerveréről intézte a levelezését.

Ez biztonsági kockázatot jelentett, nem csoda, hogy az ellenzékiek – és még saját pártjának tagjai is – minden adandó alkalommal a szemére vetik.

A fordulat akkor következett be, amikor a demokrata elnökjelöltek első nyilvános tévévitáján maga Bernie Sanders védte meg. Ezzel egyszer s mindenkorra kiderült, hogy a demokrata párton belül már nem tekintik olyan nagy jelentőségűnek az ügyet.

Bengázi árnyéka

Hillary másik mumusa a 2012-es bengázi merénylet. Az amerikai nagykövetség elleni támadásban négy alkalmazott, köztük az USA líbiai nagykövete halt meg. Három évvel később, október 22-én Hillarynek a kongresszus előtt kellett tanúvallomást tennie a történtekről.

Bengáziban rakétavetővel támadtak az amerikai konzulátusra Forrás: AFP

Clinton, aki már korábban felelősséget vállalt a merényletért, a meghallgatáson azt mondta, lehetetlen minden terrortámadást megakadályozni. Hozzátette: Chris Stevens tripoli nagykövet tudta, hogy veszélyes feladatot vállalt.

Ami lehet, lepattan

A kongresszusi meghallgatást minden nagy amerikai hírtelevízió élőben közvetítette, és napokig foglalkoztak vele a legjelentősebb lapok is. Ennek ellenére nem kizárt, hogy Hillary

jelöltségére még ez sem lesz nagy hatással.

Politikai elemzők egybehangzóan állítják: a meghallgatásnak politikai következménye már nem lehet, az csak a republikánusok próbálkozása, hogy aláássák a demokrata jelölt kampányát.

Akkor mi az, ami miatt kérdéses, hogy valóban Hillaryt választják-e a demokraták? Ez nem más, mint a személyisége. A volt first lady hiába felkészült szakmailag – a kommunikációján és az emberi arcán még van mit javítania.

Hillary pulykaszeletet eszik. Fontos, hogy az átlag amerikaiakat maga mellé állítsa Forrás: AFP/Justin Sullivan

Megfagy a levegő

– emlékezett vissza egy magyar újságíró a volt külügyminiszter budapesti látogatására. Hillary Clintont sok demokrata szavazó is ellenszenvesnek, rosszindulatúnak írja le. Ha pedig ez még nem lenne elég, ott az örök kérdés: vajon megérett-e arra az Egyesült Államok, hogy egy nő legyen az elnöke?

Szív és humor

Mindezzel a politikus kampánystábja is tisztában van. A New York Times újságírójának szeptember elején azt ígérték:

a demokrata jelölt a jövőben több szívet és humort mutat meg majd magából.

Nem sokkal később Clinton már palacsintát sütött a televízióban, sokkal gyakrabban nevetett, és még azt is elárulta, melyek a kedvenc sorozatai.

Érdekesség, hogy a Hillary kampányát közvetítő újságírók döntő többsége is nő. Ez persze nem a politikus stábján múlt, de szintén segíthet neki abban, hogy az emberi oldalát is megmutassa.

Vérrög volt a fejében, de orvosa szerint Clinton egészséges Forrás: AFP/Win Mcnamee

Állapota: egészséges

A jelöltek közül Clinton elsőként tette közzé egészségügyi állapotának eredményét is. Készítője, Lisa Bardack, aki 2001 óta Hillary személyes orvosa, azt írta: páciense egy

egészséges, 67 éves nő, apróbb betegségekkel,

amelyek ebben a korban teljesen átlagosak.

Az amerikai kampányban egyáltalán nem szokatlan az ilyenfajta kitárulkozás. A szavazókat érdekli, milyen állapotban van az, akire országuk vezetését bízzák. Bernie Sanders esetében is problémát jelent a kora, Clinton esetében pedig az ad okot aggodalomra, hogy

kétszer is kezelték mélyvénás trombózissal.

Három éve egy vírusos fertőzés miatt elájult, kórházban is kezelték egy fejében keletkezett vérrög miatt.

Volt botox, vagy nem?

Nemrég arról kezdtek el hírek terjedni, hogy

Clintonnak plasztikai műtéte volt.

Új könyvében Ed Klein, a The New York Times újságírója azt állítja, hogy Hillary nem akart befeküdni egy klinikára, ezért egy plasztikai sebész

külön műtőt rendezett be a politikus házában,

és ott elvégezhette a beavatkozásokat. A változások azért nem szembetűnőek, mert Hillary fokozatosan végeztette el őket, hogy senkinek ne tűnjön fel – írta.

Lánya, Chelsea Clinton már maga is édesanya Forrás: AFP/J. David Ake

Hillary szóvivőjének válasza sem sokáig késett.

– mondta Nick Merrill.

Nagymama a Fehér Házban

Maga Clinton is többször utalt már arra, hogy nem érdeklik a külsejére tett megjegyzések.

"Minden elnökünk energiával tele kezdi meg hivatalát, aztán csak nézzük, ahogy egyre őszebb lesz a hajuk. Lehet, hogy nem én vagyok a legfiatalabb jelölt, de

És persze az első nagymama" – viccelődött.

Bill Clintonnal kötött házassága a Monica Lewinsky-ügyet is kibírta Forrás: AFP/John Mottern

Bill, az „első férj”

Hillaryvel kapcsolatban van még valami, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni: a férje. Bill Clinton egyelőre látványosan távol marad a felesége kampányától, csak a megnyitó rendezvényre ment el. Mégis mindenki emlékszik rá, nem utolsósorban Monica Lewinskyval folytatott viszonya miatt.

Ha ügyes, a volt first lady akár még az ovális irodában történteket is az előnyére fordíthatja. Feleségként a megcsalt félként emlékeznek rá, ami sokakban szimpátiát válthat ki. Az amerikaiak pozitívan értékelik azt is, hogy

Hillary kiállt a férje mellett.

Igaz, a képet némileg árnyalta, hogy hírek szerint, amikor a viszony kiderült, egy könyvvel dobta fejbe hitvesét, Bill Clintonnak pedig hónapokig egy kanapén kellett aludnia.

Szerepcsere: ismét egy Clinton lehet az Egyesült Államok elnöke Forrás: AFP/John Moore

Mindemellett az sem mellékes, hogy Bill Clinton a szakmai tapasztalatán kívül a pénzügyi támogatások gyűjtésében is aktívan tudja segíteni a feleségét.

A kérdés már csak az, mit fog ahhoz szólni, amikor "első férjként" neki kell protokolleseményre mennie valamilyen turisztikai nevezetességhez, miközben felesége a világ vezetőivel tárgyal. Ha minden igaz, jövőre ez is kiderül.