Szlovénia nem veti el a kerítésépítést

Miro Cerar, szlovén miniszterelnök
Vágólapra másolva!
Szlovénia nem zárja ki a kerítésépítés lehetőségét Horvátországgal közös határán, amennyiben a horvát hatóságok továbbra is ellenőrzés nélkül szállítják a migránsokat a szlovén zöldhatárra - mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök a közszolgálati televíziónak adott interjújában.
Vágólapra másolva!

A kormányfő az éjjeli interjúban élesen támadta Horvátországot, és azzal vádolta meg, hogy nem kezeli "európai módon" a migrációs válságot. Cerar ezért nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy kerítést épít a szlovén-horvát határon. "Ez is egy opció" - mondta, majd hozzáfűzte: a helyzetre először európai megoldást próbálnak találni.

Miro Cerar szlovén miniszterelnök belengette a kerítésépítés lehetőségét Forrás: AFP/Thierry Charlier

A kormányfő úgy véli: ha Németország és Ausztria lezárja határait a migránsok előtt,

Szlovéniának sem lesz más választása,

de hozzátette, hogy egyelőre nincs erre utaló jel. Cerar bízik abban, hogy a vasárnap tartandó EU-csúcson sikerül valamilyen megoldást találni a problémára.

Üzenet

Zoran Milanovic horvát kormányfő visszautasította a szlovén bírálatokat, miszerint Zágráb nem szolidáris, és nem tartja be az ígéreteit. Milanovic azt üzente Szlovéniának, tegye ugyanazt, mint Horvátország, Ljubljana szállítsa az osztrák határra a migránsokat.

Nem enyhül a menekültválság Forrás: AFP/Armend Nimani

A magyar-horvát zöldhatár múlt péntek éjféli lezárása után Zágráb életbe léptette a C-tervet, vagyis a szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többé őket a magyar határra.

Annak ellenére, hogy Szlovénia kijelentette, mindössze 2500 embert tud fogadni naponta,

Horvátország ezt a kérését nem tartja tiszteletben.

Míg korábban csak a megbeszélt határátkelőhelyekre szállította a migránsokat, jelen esetben az illegális bevándorlók többségét a zöldhatár felé irányítja, több ezret naponta.