Határzár: Bulgária, Románia és Szerbia is készen áll

2015.10.24. 13:25

Bulgária, Románia és Szerbia kész lezárni határait a menekültek előtt, ha Németország és Ausztria is így dönt – mondta Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, miután találkozott román és szerb kollégájával szombaton.

Bojko Boriszov ezt azzal indokolta, a három állam nem fogja hagyni, hogy „átjáró” országokká váljanak. A három ország megegyezett abban, hogy egységesen lépnek fel a menekültválságot érintő kérdésekben Brüsszelben. 

Bojko Boriszov újabb határzárak építését lebegtette beForrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Stabilitás

„Szolidaritást mutatunk Európával, de nem tudunk más országokért felelni. A menekültek kérdését egész Európának kell megoldania. Olyan nem lehet, hogy egy államnak joga van a határait lezárni, másoknak pedig nincs” – fűzte hozzá Victor Ponta román miniszterelnök bolgár kollégájának kijelentéséhez.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök úgy vélte, mind a három országnak a stabilitás az elsődleges célja, és „ha néhányan úgy gondolják, hogy mi az a hely vagyunk, ahol több millió menekült feltorlódhat, akkor tévednek”. 

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a magyarkanizsai ideiglenes pihenőhelyenForrás: MTI/Molnár Edvárd

Románia, Bulgária és Szerbia kormányfői hangsúlyozták, az Európai Uniónak meg kell egyeznie Törökországgal egy biztonsági zóna kialakításáról,  és dönteniük kell az országukat elhagyni kényszerülő emberek EU-n belüli jövőjéről.

Javaslat

Értesülések szerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt szeretné elérni, hogy a vasárnapi migrációs csúcstalálkozó résztvevői rövid távú intézkedéseket dolgozzanak ki a nyugat-balkáni migrációs válság ügyében.

Az Európai Bizottság elnöke szerdán terjesztette elő javaslatát a rendkívüli csúcstalálkozóra, amelyre Ausztria, Bulgária, Horvátország, Macedónia, Magyarország, Németország, Görögország, Románia, Szerbia és Szlovénia állam-, illetve kormányfője – köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök – kapott meghívást.

Szlovénia is léphet

Mint arról az Origo is beszámolt, Szlovénia nem zárja ki a kerítésépítés lehetőségét  Horvátországgal közös határán, ha a horvát hatóságok továbbra is ellenőrzés nélkül szállítják a migránsokat a szlovén zöldhatárra – mondta korábban Miro Cerar szlovén miniszterelnök a közszolgálati televíziónak (RTV) adott interjújában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK