Merkel nyelviskolába küldi a menekülteket

Angela Merkel
German Chancellor Angela Merkel waves as she arrives to address the "Future-conference" event of the Christian Democratic Union (CDU) party in Wuppertal, western Germany, on October 8, 2015. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
Vágólapra másolva!
A menekültek gyors integrálásáról beszélt Angela Merkel német kancellár szokásos szombati rádióüzenetében. Szerinte a mostanában érkezőknek minél előbb munkát, oktatást kell kapniuk és meg kell tanulniuk németül.
Vágólapra másolva!

Németország megtanulta az 1960-as évek leckéjét, amikor a vendégmunkások érkeztek Németországba - róluk mindenki azt hitte, hogy várhatóan hazatérnek, de végül több nemzedék is Németországban maradt - mondta szombati rádióüzenetében Angela Merkel Német kancellár. Szerinte az idei menekülthullámmal érkezőknek gyorsan integrálódniuk kell.

Merkel szerint a kevésbé iskolázott menekülteknek képzésben kell részesülniük, hogy munkát kaphassanak. Hozzátette:

az érkezők gyermekeinek is gyorsan iskolába kell járniuk.

A kancellár 600 órás integrációs tanfolyamot javasolt, amelynek keretében segítenek a menekülteknek a nyelv és a kultúra elsajátításában. A tanfolyamot még azelőtt elkezdhetnék, hogy hivatalosan megkapnák a menekültstátust.

Merkel szerint Németország tanult a '60-as évekből Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Eközben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Funke német kiadóvállalat lapjainak adott interjújában azt mondta, hogy a vasárnapi rendkívüli migrációs értekezleten "sürgős közös humanitárius kérdésekről egyeztetnek majd", és rövid távú intézkedésekről döntenek.

Brüsszelben október 25-én tartják azt az értekezletet, amelyre a menekültválságban érintett EU-tag és unión kívüli országok képviselőit is mghívták. Juncker szerint Európában egyre jobban aggódnak.

Még nem tudni, hogy mi lesz télen a nyugat-balkáni államokban rekedt menekültekkel.

Juncker dicsérte Merkel menekültügyi politikáját, és azt, hogy a közvélemény-kutatások eredményei sem késztették a kancellárt irányváltásra. Juncker szerint nem a rövidtávú népszerűség, hanem a tartalom a fontos.

Eközben Berlinben ideiglenes szállást rendeznek be a forgalomból kivont tempelhofi repülőtér egyik hangárjában. A hatóságok szerint várhatóan ezer ember érkezik a hét végén a fővárosba. Berlinben 90 további befogadóhely már megtelt, így tűzoltók, katonák és a mentőszolgálatok munkatársai gyors ütemben dolgoznak 73 nagy sátor felállításán a 2008-ban bezárt repülőtér egyik hangárjában.