Nem csökken a menekültáradat

Illegális bevándorlás - Szlovénia - Ideiglenes menekülttábor Dobován, migráns
Ideiglenes menekülttábor a szlovéniai Dobován, a szlovén-horvát határnál
Vágólapra másolva!
Nem csökken a Horvátországba érkező menekültek száma, az opatovaci ideiglenes sátortáborba továbbra is főleg a horvát-szerb határterületről, Bapska körzetéből érkeznek illegális határsértők – írta az Index.hr horvát híroldal szombaton.
Vágólapra másolva!

A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe óta – amikor is a magyar-szerb zöldhatárt lezárták – 229 890 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Pénteken 6881 ember érkezett Szerbiából.

Lassítanák

A horvát hatóságok a múlt péntek éjszaka óta próbálják lassítani a migránsáradatot, aminek következtében a menekültek a horvát-szerb határ szerbiai oldalán is feltorlódtak. A horvát közszolgálati televízió beszámolója szerint reggel 1500-an várták Szerbiában, hogy beléphessenek Horvátországba.

Ideiglenes menekülttábor a szlovéniai Dobován, a szlovén-horvát határnál Forrás: MTI/Tréba Ákos

A szlovén rendőrség adatai szerint

pénteken 9500 menekült lépte át a szlovén-horvát határt,

éjféltől szombat délelőttig pedig újabb 4189. Nagy részük illegálisan, a zöldhatáron keresztül érkezett Szlovéniába.

Több mint 50 ezer

A magyar-horvát zöldhatár múlt péntek éjféli lezárása óta a horvát kormány vonatokon és buszokon a szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többé őket a horvát-magyar határra. Szlovéniában azóta 56 499 illegális bevándorlót regisztráltak.

Utaztatás

Már csak a menekültek utaztatására koncentrálnak az osztrák hatóságok a Sentilj-Spielfeld szlovén-osztrák határátkelőnél, láthatólag feladták azt a szándékot, hogy a senki földjén kialakított táborban tartsák a menekülteket.

A hatóságok folyamatosan

hangosbeszélőn tájékoztatják az embereket az utazási lehetőségekről.

A határátkelő jobb oldalán a taxik várakoznak, bal oldalon pedig a buszok. Ezzel elejét szeretnék venni annak, hogy ismét migránsok ezrei induljanak el gyalog a 67-es főúton Leibnitz, illetve Graz és Ausztria belseje felé.

Feladták

Mint arról korábban beszámoltunk, több ezer menekült gyalogolt – hatósági kontroll nélkül – péntek délután Ausztria belseje felé a szlovén határról, az után, hogy az osztrák hatóságok feladták Sentilj-spielfeld határátkelő őrzését.