A kunduzi támadás újabb sérültjei haltak meg

2015.10.25. 08:57

Harmincra nőtt a halálos áldozatok száma abban a téves amerikai légitámadásban, amely az Orvosok Határok Nélkül által az afganisztáni Kunduzban üzemeltetett kórházat érte október elején - közölte vasárnap a nemzetközi humanitárius szervezet.

Egy héttel ezelőtt még 22 halálos áldozatról számolt be a szervezet, de több súlyos sérült azóta meghalt, köztük a humanitárius szervezet egyik alkalmazottja. Összesen 13 alkalmazott és 10 beteg vesztette életét, 7 halálos áldozatot pedig még mindig nem tudtak azonosítani. A hét között valószínűleg van még egy dolgozó és két beteg, négy holttest azonosításáról pedig lemondtak, már eltemették őket. A kórház teljesen romba dőlt. Huszonhét alkalmazott, több beteg és a személyzet további tagjai sérülésekkel élték túl a csapást. 

Hét embert azonosítatlanul temettek elForrás: AFP/Nasir Waqif

Bocsánat és kártérítés

Az amerikai harci gépek légi támogatást nyújtottak az afgán hadseregnek a Kunduz feletti ellenőrzés visszaszerzésére irányuló hadműveletben, miután néhány nappal korábban a tálibok hatalmukba kerítették a várost. Barack Obama amerikai elnök október közepén bocsánatot kért az MSF-től. Az amerikai hadsereg pedig közölte, hogy kártérítést fizet az áldozatok családtagjainak. John Campbell tábornok, az afganisztáni amerikai és szövetséges erők parancsnoka korábban azt mondta, a támadást az afgán hadsereg kérte, de végrehajtása hiba volt.

Független nemzetközi vizsgálatot sürgetnek

Az MSF többször sürgette, hogy egy független nemzetközi bizottság vizsgálja ki az esetet. A jótékonysági szervezet háborús bűncselekménynek tartja a történteket, és csak a vizsgálat lezárása után fogja eldönteni, hogy indít-e pert az ügyben. Az afgán védelmi miniszter egy héttel ezelőtt közölte, hogy Kabul nem támogatja a független vizsgálatot.

Még tart a NATO-vizsgálat

A NATO afganisztáni missziójának amerikai parancsnoksága nem sokkal az incidens után elindította a saját vizsgálatát az ügyben, és ez még tart. Közben e parancsnokság felkérte az amerikai szárazföldi hadsereg egyik vezérőrnagyát és két dandártábornokát, hogy mint kívülállók, ők is folytassanak le vizsgálatot.