Tízezrek világították meg Székelyföldet

Lipse-tető, 2015. október 25. Őrtűz ég Székelyföld legkeletibb pontján, a mintegy1400 méter magas Lipse-tetőn 2014. október 24-én este. Székelyföld peremtelepülésein több száz helyszínen gyújtottak őrtüzet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) tiltakozó akciója keretében a régió önkormányzási jogát követelve. MTI Fotó: Baranyi Ildikó
Vágólapra másolva!
A szervező Székely Nemzeti Tanács előzetes becslése szerint pár tízezren vettek részt szombat este azon a tömegrendezvényen, amely keretében Székelyföld határainak a kivilágításával követelték a régió önkormányzáshoz való jogát.
Vágólapra másolva!

A Székely Nemzeti Tanács szerint a megmozdulás keretében 68 helyszínen tartottak ökumenikus istentiszteletet. Ezután mentek ki a résztvevők a közeli magaslatokra őrtüzeket gyújtani. A gyülekezési helyektől távolabb eső határszakaszokon mintegy száz kivilágítási ponton reflektorok jelezték Székelyföld határát.

Őrtűz ég Székelyföld legkeletibb pontján, a közel 1400 méter magas Lipse-tetőn Forrás: MTI/Baranyi Ildikó

A szervezők szerint elsősorban

a határ menti települések lakosai vettek részt a megmozduláson,

de Székelyföld belső településeiről és távolabbról is érkeztek vendégek. A közigazgatásilag Brassó megyéhez tartozó Apáca, Felsőrákos és Ürmös lakói a megmozdulás révén először élhették meg tömegrendezvényen Székelyföldhöz való tartozásuk érzését.

Őrtűz ég az erdélyi Kovászna és Brassó megye határánál fekvő Sepsiillyefalván Forrás: MTI/Kátai Edit

Bírság

Az SZNT említést tesz arról is, hogy a rendőrség röviddel a megmozdulás kezdése előtt elkobozta a gyergyószentmiklósi egyik őrtűzre szánt fát. Árus Zsolt, a Gyergyószéki Székely Tanács alelnöke azt mondta, a hatóság fellépése nem akadályozta meg az őrtűz meggyújtását, mert a résztvevők pótolták a fát.

A rendőrség 2000 lejes (140 ezer forint) bírságot rótt ki a gépkocsivezetőre,

mert előzetes regisztráció nélkül szállította a hatóság által 0,2 köbméterre becsült tűzifát. Árus Zsolt elmondta, a bíróságon kérik a bírságolási jegyzőkönyv érvénytelenítését.

Népszavazást szeretnének az autonómiáról Forrás: MTI/Baranyi Ildikó

Népszavazást szeretnének

A megmozdulás valamennyi helyszínén felolvasott kiáltványban kinyilvánították: a határok kivilágításával a román kormány és a világ tudomására kívánják hozni, hogy

Székelyföld létezik, és élni akar az önrendelkezés jogával.

„E jog alapján követeljük Székelyföld államon belüli önkormányzását! Ragaszkodunk a nyolc székely széket és 153 önkormányzatot magába foglaló Székelyföld határaihoz, amelyet a helyi közösségek népszavazása tesz majd véglegessé” – áll a kiáltványban.