Újabb menekültdráma a tengeren

HORIZONTAL MIGRATION AND IMMIGRATION REFUGEE EXODUS CONSQUENCES OF WAR ISLAND SEA BEACH LANDING FIRE MAN WOMAN CHILD EMERGENCY BLANKET
Menekültek melegednek egy tábortűz mellett a görög Leszbosz-szigetén az Égei-tenger partján. Nekik, több száz sorstársukkal ellentétben, sikerült az átkelés.
Vágólapra másolva!
Líbiánál 40, Leszbosznál 3 ember fulladt a vízbe vasárnap. Több tucat migráns után még mindig kutatnak a Földközi-tengeren.
Vágólapra másolva!

A szerencsétlenül járt afrikai bevándorlók közül 27-nek a holttestét a líbiai fővárostól, Tripolitól keletre található Zliten strandján találták meg, míg a többi halottat a település közelében mosta partra a tenger.

Menekültek melegednek egy tábortűz mellett a görög Leszbosz szigetén az Égei-tenger partján. Nekik, több száz sorstársukkal ellentétben, sikerült az átkelés. Forrás: AFP/Aris Messinis

Káosz Líbiában

A Triton nevű európai uniós határvédelmi misszió ezenkívül további 30 migráns után kutat, akik a baleset óta nem kerültek elő. Az Afrika felől Európába tartó migránsok nagy része a belpolitikai káosz uralta Líbia partjairól indul útnak embercsempészek közreműködésével. Idén már több ezren vesztették életüket a Földközi-tengeren való átkelés közben.

Szomorú statisztika

Eközben a görög partoknál is történt egy menekülteket érintő szerencsétlenség: legalább egy nő és két gyerek fulladt meg vasárnap Leszbosz szigeténél, amikor az őket 63 másik migránssal együtt szállító gumicsónak nekiment egy sziklának. A görög hatóságok szerint az utasok közül hét embert még mindig nem találnak, a többieknek viszont sikerült partot érniük. A gumicsónakban ülők nemzetisége egyelőre nem ismert. Az utóbbi hetekben már több tucat menekült vesztette életét, miközben Törökországból elindulva megpróbált az Égei-tengeren valamelyik görög szigetre eljutni.