2050-re a lakosság többsége metropoliszokba tömörül

2015.10.27. 16:02

A Nemzetközi Migrációs Szervezet becslése szerint 2050-re 6,4 milliárd ember fog élni városokban, vagyis 2,5 milliárddal többen mint ma - áll a szervezet a világ migrációs helyzetével foglalkozó jelentésében.

A dokumentum szerint a városi népességszaporulat új kihívásokat állít majd a kormányok elé. A városfejlesztési tervek során erősebben figyelembe kell venni a bevándorlást, és a migránsok beilleszkedését elősegítő intézkedéseket.

Migráció és népességszaporulat

A gyorsan zajló városiasodás, ahogy a növekvő migráció is kockázatokat, de lehetőségeket is jelent mind az érintett migránsok, mind a közösségek és a kormányok számára - olvasható a jelentésben.
Napjainkban a világ lakosságának 54 százaléka él városokban,és köztük egyre több a migráns. Jelenleg 232 millió ember él az anyaország határain túl, 740 milliónyian pedig saját hazájukon belül számítanak migránsoknak. A legnagyobb városi népességszaporulat 2050-ig a jelentés előrejelzése alapján a kis és közép jövedelmű afrikai és ázsiai országok lakossági központjaiban lesz.

Növekedési tényező

Az iparosodott államok metropoliszaiban - mint például Sydneyben, Londonban, vagy New Yorkban - a migránsok ma a lakosság mintegy harmadát alkotják, sőt egyes városokban már több mint a felét.
Az elöregedő lakosság, a lassú valamint egyenlőtlen gazdasági fejlődés, illetve a kiszámíthatatlan klíma és környezeti tényezők is a városokba terelik az embereket. A nemzetközi szervezet jelentése szerint a migráció egy növekedési tényező a gazdaságban, a bevándorlás és annak kezelése a városfejlesztés és a fenntartható fejlődés elsődleges kérdése.