A tálibok is beszállnak a mentésbe

Strong earthquake shakes Pakistan EARTHQUAKE Pakistan disaster natural disaster Rawalpindi Pakistani SQUARE FORMAT földrengés Pakisztán Afganisztán
RAWALPINDI, PAKISTAN - OCTOBER 26: Debris of buildings and panicked Pakistani residents are seen in the streets following a massive earthquake in Rawalpindi, Pakistan, on October 26, 2015. At least 17 killed in Pakistan after 7.5 magnitude quake rocks South Asia. Muhammad Reza / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A tálib vezetők utasították a harcosokat, hogy minden erejükkel vegyenek részt a hétfői földrengés áldozatainak a mentésében, és felszólították a segélyszervezeteket, hogy „ne fogják vissza magukat” a rászorulók ellátásában.
Vágólapra másolva!

A földrengésben legalább 300 ember vesztette életét, és eddig kétezer sérültről tudnak, de a mentőalakulatok még csak most indultak el a világtól elzárt hegyvidéki területekre – számolt be a BBC.

Az utak megrongálódtak, a telefonok nem működnek, és a hegyek között hamarosan beköszönt a tél.

Segítséget várnak

A földrengés sújtotta területek egy része a tálibok kezén van, ezért nem biztonságosak a nemzetközi segélyszervezetek és a kormánykatonák számára.

A pakisztáni Ravalpindiben is súlyos károkat okozott a földrengés Forrás: Anadolu Agency/Muhammad Reza

Az iszlamista szervezet azonban közleményben sürgette a segélyszervezeteket, hogy tegyenek meg mindent a rászorulók ellátásáért.

A tálib harcosok is parancsot kaptak, hogy vegyenek részt a mentésben, az élelmiszer- és gyógyszerellátás biztosításában – jelentette a Reuters.

India, Irán és az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok már felajánlották a segítségüket a mentésben, de Kabul erre egyelőre nem tart igényt.