Félmilliárd forintnyi óvadék fejében szabadlábra helyezte a bíróság Ivo Sanader volt horvát kormányfőt, akit korrupciós ügyekkel vádoltak. Az egyikben megszünették ellene az eljárást, a másikban pedig a 8,5 éves börtönbüntetésről szóló ítéletet a horvát alkotmánybíróság semmisítette meg.

Óvadék ellenében szabadlábra helyezte a zágrábi megyei bíróság tanácsa a több korrupciós ügyben is megvádolt Ivo Sanader volt horvát kormányfőt.

Félmilliárdért szabadulhatott

Az óvadék összege 12,4 millió kuna volt, ami mintegy félmilliárd forint. Ugyan a volt kormányfő ügyvédei már október elején felajánlottak két ingatlant óvadékként, a horvát legfelsőbb bíróság pedig megszüntette Ivo Sanader ellen az elsőfokú eljárást a Fimi Media-ügyben, Sanader szabadlábra helyezését hátráltatta, hogy a bíróság nem találta teljesnek az ügyvédek dokumentációját.

Mint arról az Origo is beszámoltSanader 3 és fél évet töltött előzetes letartóztatásban. 

Korrupciós ügyek

Ivo Sanadert a Fimi Media néven ismertté vált korrupciós ügyben azzal vádolták, hogy valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szerzett pénzt, amely nála vagy pártja feketekasszájában kötött ki.

Ivo Sanader három és fél évet töltött előzetes letartóztatásbanForrás: AFP/Stringer

Egy másik összevont perben, a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében 2012 novemberében Sanadert háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte a bíróság. A legfelsőbb bíróság ezt tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezt követően eljárásbeli hibákra hivatkozva az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért.

Az egyik vádpont szerint Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott,hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett - a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította ezt a vádat, és leszögezte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat.

A horvát alkotmánybíróság idén júliusban hatályon kívül helyezte az erre vonatkozó ítéletet.