Meghalt egy orosz katona Szíriában

Vágólapra másolva!
Az orosz hadsereg is megerősítette, hogy meghalt egy katonájuk Szíriában. A hivatalos verzió szerint a férfi öngyilkos lett. Más források azt állítják, hogy egy katona szolgálat közben halt meg. Egyelőre nem tudni, hogy a két eset ugyanaz-e, vagy különböző halálesetekről van szó.
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg első alkalommal erősítette meg, hogy meghalt egy Szíriában szolgáló katonájuk. A hadsereg közleményében nem írták le az áldozat nevét, annyit viszont igen, hogy a férfi szerelmi bánat miatt követett el öngyilkosságot. Azt is elmondták, hogy a katona a Hmeimim nevű katonai reptéren teljesített szolgálatot, a földi személyzet tagja volt. Ezt a repülőteret orosz gépek használják. Az orosz RT televízió videóján látszik, hogy a földi személyzet feladata a helikopterek feltöltése rakétákkal.

Az AFP hírügynökségnek sikerült beszélnie olyan emberekkel, akiknek katona ismerőse Szíriában halt meg.

Azt a férfit Vagyim Kosztyenkónak hívják, 19 évesen vesztette életét.

A családhoz közel álló források szerint a fiatal férfi szolgálat közben halt meg. Az AFP-nél egyelőre nem tudják, hogy a hatóságok Kosztyenkó halálhírét jelentették-e be, vagy a két eset egymástól független.

Az viszont szokatlan, hogy az orosz hadsereg ilyen gyorsan reagál egy halálhírre - írta a hírügynökség.

Az orosz hadsereg közleményében azt írta, hogy a férfi készült az öngyilkosságra. Azt állítják, hogy a telefonján találtak erre utaló szöveges üzeneteket.

Kosztyenkó egyik barátja és katonatársa viszont azt mondta a hírügynökségnek, hogy a férfi szerinte nem követett volna el öngyilkosságot.

- mondta.

A 19 éves férfi fent volt a Facebookhoz hasonló orosz közösségi oldalon, a VKontakte-n is. Fotója alatt többen írtak búcsúüzenetet. A férfi képét a Twitteren is többen megosztották.

"Többször találkoztunk már olyan esettel, hogy egy háborúban elesett katona családjának azt mondják, fiuk öngyilkos lett" - Mondta az AFP-nek Anna Kasirtszeva, a katonák családjainak érdekeiért küzdő civil szervezet szóvivője.

Az orosz hivatalos közlés szerint egyébként az öngyilkosságot elkövető férfi a szíriai Hmeimim légibázison dolgozott a tengerparti Latakia településhez közel. Ezt a területet Bassar el-Aszad elnök erői tartják ellenőrzésük alatt.