Kormányválság fenyeget Németországban

German Chancellor Angela Merkel holds a press conference ahead of an EU-Balkans mini summit at the EU headquarters in Brussels on October 25, 2015. European Union and Balkan leaders faced a make-or-break summit on the deepening refugee crisis after three frontline states threatened to close their borders if their EU peers stopped accepting migrants. AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER
Vágólapra másolva!
Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a konzervatív CSU elnöke akár a pártját a szövetségi kormányban képviselő minisztereket is visszahívhatja, ha nem sikerül rávenni Angela Merkel kancellárt az úgynevezett nyitott határok politikájának feladására.
Vágólapra másolva!

A három CSU-s miniszter visszahívása az Angela Merkel vezette kereszténydemokrata CDU, a CSU és a szociáldemokrata párt (SPD) nagykoalíciós kormányának végét jelentené.

Angela Merkel nagy bajban van, ha igazak a Bild értesülései. Forrás: AFP/Thierry Charlier

Ultimátum Merkelnek

Horst Seehofer vasárnapig adott

haladékot a szövetségi kormány menekültpolitikájának megváltoztatására,

a menedékkérők áradatának korlátozására és a folyamat feletti irányítás visszaszerzésére - írta szerdán a Bild című német lap. Nem lehet kizárni, hogy a pártelnök a szövetségi kormányban dolgozó CSU-s miniszterek visszahívását kezdeményezi, ha a berlini vezetés nem teljesíti követeléseit. A miniszterek visszahívása a "végső lehetőség" - mondta Horst Seehofer egy meg nem nevezett bizalmasa a német lapnak.

Kerítést építenének ők is

A pártban azt is fontolgatják, hogy a bajor tartományi rendőrség bevetésével és egy kerítés felépítésével gondoskodnak

a menedékkérők belépésének megakadályozásáról,

és azt is mérlegelik, hogy Bajorország túlterheltsége miatt lezárt buszokkal, vonatokkal továbbküldik más tartományokba a német területre érkező menedékkérőket.